Într-un sat de câmpie, cu 256 de gospodării, numerotarea caselor este făcută în stil vechi, de la 1 la 256, astfel încât pornind de la cea cu nr. 1 și trecând pe la toate casele, în ordinea crescătoare a numerelor, parcurgem un circuit continuu și închis, în sensul că ultima casă, cu nr. 256, de pe ultima stradă este alături de prima casă de pe prima stradă, adică cea cu nr. 1, de unde am plecat la început.
.
Într-o dimineață poștașul local (o meserie pe cale de dispariție) primește o misiune mai puțin obișnuită. Are de dus câte o scrisoare la fiecare casă din localitate, deci 256 de scrisori în total. Problema e că trebuie să respecte câteva reguli de livrare a corespondenței:
.
Plecând de la casa cu nr. 1 numără patru case și lasă corespondența la cea de a patra, cu nr. 4. Apoi începând cu următoarea, nr. 5, numără la fel patru case și lasă corespondența tot la cea de a patra, adică la cea cu nr. 8. Și continuă la fel până la ultima casă cu nr. 256. De aici reia circuitul, pe prima stradă, respectând aceeași regulă pentru casele rămase fără corespondență după primul circuit încheiat. Și tot așa, continuă până când sfârșește de lăsat la toate casele corespondența.
.
În figura următoare am figurat situația după două circuite parcurse: cu roșu sunt figurate casele la care s-a distribuit corespondența la primul circuit, iar cu albastru cele la care s-a distribuit corespondența la al doilea circuit.
.
.
Întrebarea nr. 1
Știind că pentru fiecare circuit parcurs complet (adică la fiecare trecere de pe ultima stradă la prima stradă) primește 10 lei, cât câștigă poștașul la sfârșitul misiunii?
.
Întrebarea nr. 2
Presupunem că numărul total al caselor este 343.
De asemenea considerăm regula de distribuire a corespondenței următoarea: la primele trei circuite se lasă corespondența din 7 în 7 case, începând numărătoarea la primul circuit de la prima casă (cea cu nr. 1) și luând în considerare doar casele care nu au primit corespondența, pentru toate circuitele care urmează până la sfârșit; la următoarele trei circuite din 6 în 6 case; la următoarele trei circuite din 5 în 5; la următoarele trei circuite din 4 în 4; la următoarele trei circuite din 3 în 3; la următoarele trei circuite din două în două case; și apoi la ultimul circuit se distribuie corespondența, la rând, la toate casele rămase.
Ce număr are ultima casă la care se distribuie corespondența?
.
.
Notă: Chestiunea este inspirată dintr-o problemă ceva mai veche, postată de utilizatorul Nobody, (aici) și rămasă deschisă, din punct de vedere matematic. M-am gândit să o fac abordabilă și rezolvabilă.
Rezolvarea la Întrebarea nr. 1 este destul de „muncitorească”. În schimb la Întrebarea nr. 2 soluția poate fi, zic eu, elegantă.