Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
427 vizualizari
Priveam un pic mai inainte niste fotografii superbe luate de deasupra norilor; privelisti indescriptibile. Si am ajuns sa ma intreb: de ce au norii forme si culori atat de variate?
Junior (950 puncte) in categoria Terra-Univers

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Buna Sorina !

Sa disecam subiectul si sa-l stoarcem de orice urma de poezie !smiley

"Frumusetea este in ochii privitorului". Altfel spus, frumoasele culori ale norilor sunt generate de lungimile de unda selective din domeniul spectrului vizibil, ajunse in ochii nostri. Si daca este vorba de fenomene optice, actioneaza legi cunoscute: reflexia, refractia, dispersia.

Care sunt variabilele care genereaza diversele fenomene optice care modeleaza si coloreaza norii:

- tipul de nor - exista o forma specifica a fiecarui tip de nor, cumulus arata ca niste bucati de vata calatoare, stratus arata ca un covor subtire si brazdat, stratocumulus arata ca valurile unei mari.

- inaltimea norului si unghiul pe care il face cu sursa de lumina (Soarele sau Luna) si cu ochiul privitorului.

- forma si marimea cristalelor de gheata din nori - functie de care se produc fenomene de refractie multipla cu dispersie la iesirea din cristal;

- marimea picaturilor de apa componente ale norilor - din aceleasi motive ca mai sus.

- neomogenitatea norului - rezulta zone de colorare diferita.

Ca si concluzie, din cauza dispersiei sub unghiuri diferite a lungimilor de unda componente ale luminii albe, ajung in ochii nostri numai unele dintre ele - si atunci apar colorati. Daca lumina nu ajunge mai deloc, par intunecati.

Forma norului este data in special de altitudinea lui, densitatea continutului de apa si starea de agregare a acesteia (picaturi fine de apa sau cristale de gheata).

Senior (8.7k puncte)
0 0
Bravo, Truth! Dupa primele cuvinte, ma gandeam: "Sa vezi ca, daca frumusetea e in ochii privitorului, poate ca doar mie mi se par frumosi dar - in realitate - nu sunt asa..." Dar, continuand sa citesc, m-am luminat la minte si neuronul meu (unicul existent si singurul functional) se declara multumit de raspunsul tau... Multumesc!
Cat despre disectie - ma bucur ca nu ai facut o vivisectie! ;)
Cat despre stoarcerea de poezie - sa stii ca, prin stoarcere, a iesit un suc grozav... :)
...