Pentru a putea publica, trebuie să vă înregistraţi.
Contul se valideaza de admin in cel mult 24 de ore.
Pune o întrebare

Newsletter


3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.4k comentarii

2.4k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
266 vizualizari

Am dat peste următoarele pasaje într-un articol de ieri de pe republica, una din multele opinii pe marginea scandalului de la meciul de fotbal în care un arbitru român a identificat pe cineva folosind sintagma ”ăla negru”. În acest caz e vorba despre un articol, o opinie care categorisește limbajul folosit de arbitru drept unul rasist. Iată fragmentul:
 

Suprimarea referinței la rasă în societate nu este “political corectness”, ci este un management al riscului naturii umane. Cultura tribală și ierahizarea a tot ce ne înconjoară este în natura noastră. De la rasialism la rasism e doar un pas, pe care mulți îl fac fără să-și dea seama, ori nici nu-și dau seama că l-au făcut demult.
 

Riscul discriminării rasiale este mult prea mare și cu consecințe prea grave în istoria umanității pentru a fi lăsat la latitudinea fiecărui individ. Aceasta este problema fundamentală a rasismului, pe care societățile civilizate sunt obligate să o rezolve.


 

https://republica.ro/jenesuispascoltescu-romania-si-rasismul-profund


 

Sunteți de acord cu ideea că există acest risc latent al rasismului și el ține de natura umană profundă, fiind atât de adânc înrădăcinat în oameni încât nimic, niciun efort nu e prea mare pentru a preveni posibilele efecte vizibile, negative ale acestei tendințe a lui homo sapiens? Poate fi acest risc minimizat prin acest management foarte atent al limbajului? Ne poate schimba cu adevărat, ne poate ”rescrie software-ul”, felul în care vorbim?

Senior (7.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
1 0

Cred ca rasismul a fost inventat pentru a justifica moral agresiunea, o forma de dominare fortata sau exploatarea. Acest lucru e posibil pentru ca, prin natura umana, multi suntem inclinati spre lene preferand sa munceasca altii pentru noi, suntem lacomi si suntem tributari ai importantei de sine care daca nu gaseste cadrul adecvat pentru a se realiza, se lasa manipulata de catre „puternicii zilei”.

Rasismul e produsul malformat al prostituarii ratiunii in favoarea puterii politice. El nu poate aparea decat la grupuri,  nu apare la indivizi separati, deoarece urmareste sa mascheze imoralitatea deciziilor de grup, dar se exprima la inceput prin indivizi carora li se da puterea cuvantului dar carora le lipsesc discernamantul si/sau responsabilitatatea. Rasismul e si consecinta narcisismului colectiv.  Ca ulterior, lasa rani adanci care se redeschid la fiecare contact cu indivizi din grupul discriminat, arata ca este impotriva naturii umane si ca simtim nevoia sa ne vindecam de el. 

Probabil ca "vina subconstienta" este temelia arhetipului umbrei din psihicul colectiv al fiecarui grup, iar vindecarea ei  inseamna adevarata revolutie sociala. 

Drept urmare cred ca problema e pusa gresit, rasismul nu e in natura umana, ci e un privilegiu pe care si l-au arogat unii si altii de-a lungul vremii. Vreau sa cred ca schimburile interculturale si calatoriile sunt cheia rezolvarii.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...