Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.3k vizualizari
Sunt aceste două cuvinte antonime?
Senior (8.1k puncte) in categoria Limba Romana

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri

Cred că cele două cuvinte pot fi considerate antonime doar atunci când alegem o abordare superficială: filantropul iubește oamenii, iar mizantropul îi urăște. Dar dacă ne gândim la filantrop ca la samariteanul care face fapte bune și ajută oamenii în mod dezinteresat, atunci relația dintre cele două categorii capătă alte valențe, căci mizantropul evită societatea fără a le face rău celorlalți.

Atunci când căutăm în dicționar definiția unui cuvânt asupra căruia ne aplecăm la un moment dat, pentru a ne asigura că i-am pătruns cu adevărat înțelesul, ne surprindem căutându-i și antonimul.

Din vremuri imemoriale avem tendința de a privi lumea prin lentila dualității, împărțind tot ce ne înconjoară în bun și rău, frumos și urât, adevăr și minciună, da și nu…

De multe ori însă constatăm că viața combină albul și negrul într-un spectru care se dispersează în multiple nuanțe de gri. Și atunci suntem nevoiți să ne revizuim sistemul de valori pe care îl credeam, vorba povestitorului nostru național, limpede ca cristalul.

Novice (125 puncte)
0 0
Mulțumesc pentru răspuns. Ar fi trebuit să detaliez în întrebare, nu am făcut-o. Mă refeream la termeni strict dpdv etimologic: fil+anthropos vs mis+anthropos, și mă întrebam, de fapt, dacă înțelesurile astea strict etimologice mai sunt (sau au fost vreodată) valide...
...