Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.4k vizualizari

Comentariul Gheorghitei la una din intrebarile anterioare, comentariu cu privire la una din cele mai celebre constructii din geometrie posibil de facut doar cu aceste 2 instrumente, mi-a deschis cumva apetitul catre zona asta, una foarte frumoasa si in opinia mea.


 

Am ajuns astfel la filmuletul de mai jos, in care autorul isi propune sa prezinte o metoda de construire a unui heptadecagon (poligon cu 17 laturi) regulat doar cu rigla negradata si compasul. Autorul esueaza, cel putin dpdv vizual, dar metoda sa probabil ca ramane in picioare.


 

Propunerea mea catre oricine are mijloacele necesare e sa prezinte o varianta video corecta si sa si demonstreze ca in urma constructiei respective obtinem un poligon regulat cu 17 laturi.


 

Veti gasi filmulete pe YT care fac asta, provocarea e sa le intelegem si sa si explicam cum se ajunge la un poligon regulat cu 17 laturi.


 

Senior (8.1k puncte) in categoria Matematica
0 0
Asta e o animație de pe Wikipedia, de pe pagina dedicata heptadecagonului, sau cum s-o numi el în romana:

1 0

Mai întâi trebuie explicată algebra din spatele acestei construcții geometrice. Iar acest lucru, pe lângă faptul că este complex și mare consumator de timp, cred că se face mult mai bine în scris. Prezentarea video a realizării construcției în sine mai merge, nu este nu este o problema dificilă.

O soluție scrisă, foarte bine prezentată, neașteptat de accesibilă ca nivel de cunoștințe necesare și care urmează metoda descoperită de Gauss 
se găsește în această cărticică fenomenală:  "Famous Problems of Geometry and How to Solve Them" de Benjamin Bold.

0 0
Mulțumesc pentru recomandarea de carte. Sper sa îmi găsesc timp peste weekend sa ma aplec asupra rezolvării.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...