Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.0k vizualizari
Simplist si intuitiv privind problema, principiul vaselor comunicante ne-ar face sa credem ca nivelul oceanului planetar ar trebui sa fie uniform. Cu toate acestea, canalul Panama este prevazut cu un sistem de ecluze care trebuie sa compenseze pentru o diferenta considerabila intre nivelul apei de o parte si de alta a acestuia. De unde provine diferenta aceasta?
Senior (8.1k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Canalul Panama foloseste ecluze pe ambele parti.De ce nu s-a sapat "mai adanc" la mijlocul canalului?Banuiesc ca tine de geologie, exista riscul surparii celor doua maluri.
2 0
S-a ales folosirea ecluzelor la construirea canalului Panama nu din cauza diferenței de nivel a celor două oceane ci pentru că era mult prea mult de săpat în varianta unui canal la nivelul mării. În cazul canalului Suez nu s-au folosit ecluze pentru că terenul este mai neted.
Dar diferența de nivel, de ordinul zecilor de centimetri, există și ea se dorește a fi explicată, nu structura canalului Panama.
0 0
Intr-adevar, citind ceva mai mult pe tema aceasta, am inteles ca rostul ecluzelor e de fapt cel pomenit de dvs. Ramane de explicat, si cred ca e destul de complexa problema, acea diferenta de nivel de cateva zeci de centimetri de care vorbiti si dvs...
0 0
Cat de considerabila si de constanta?
La faptul ca diferenta de nivel poate fi cand pozitiva, cand negativa, din cauza mareelor, v-ati gandit?

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
2 motive sunt primul este cam imposibil ca un canal sa aiba acelasi nivel ca al marii si atunci ecluza mentine nivelul apei de pe canal, altfel ai risca ca apa din canal sa se deverseze in ocean si in unele puncte sa numai fie navigabil sau 2 sa existe riscul de inundatie  cum e la canalul Dunare-Marea Neagra
Experimentat (2.3k puncte)
...