Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.5k vizualizari
Un articol recent publicat de Scientia ne spune că masa. Ceea ce nu e fals. Ce se întâmplă însă dacă ducem același cântar pe Marte și ne asezăm pe el? Va indica același lucru ca pe Pământ? Și dacă nu, de ce?
Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Un cantar de tipul "balanta cu greutati etalonate" va "indica" aceasi masa si pe Marte si pe Terra.Un cantar "cu arc" sau cu senzor electromagnetic va indica mase diferite, pe Marte fata de Terra.

Folosind formula lui Newton(legea atractiei gravitationale), G=K*M1*M2/d unde G-forta gravitationala de atractie intre doua corpuri de masa M1 respectiv M2, K-constanta gravitationala, d-distanta dintre cele doua corpuri, ajungem la formula G=M2*g unde M2 este masa corpului de cantarit si g este acceleratia gravitationala specifica fiecarei planete care depinde de masa(M1) si raza planetei.

Cantarele uzuale folosesc forta gravitationala(greutatea) pentru a putea masura masa.La cantarele de tip balanta folosim greutati etalonate pentru a echilibra bratul balantei.Daca luam un astfel de cantar si il mutam pe Marte, va scadea, in aceasi proportie, atat greutatea corpului de masurat cat si greutatea greutatilor etalonate si astfel cantarul va avea aceasi indicatie.La cantarele "cu arc", greutatea corpului este echilibrata de forta elastica a resortului(F=k*x unde k este constanta elastica a resortului si x este comprimarea sau alungirea resortului).Forta elastica nefiind dependenta de g, la trecerea pe Marte cantarul va indica alta masa.Cantarele cu senzor electromagnetic sunt, de fapt, tot cantare cu arc dar aici comprimarea sau dilatarea arcului este "citita" cu ajutorul unui senzor electromagnetic.

Nefiind bun cunoscator al teoriei relativitatii generale am preferat explicatia, mai "intuitiva", bazata pe fizica newtoniana.
Junior (820 puncte)
3 0

Răspunsul e bun. Am doar cîteva mici observații.

„Greutățile” etalonate folosite împreună cu balanța se numesc corect mase etalonate, pentru că nu greutatea lor a fost ajustată precis, ci masa. De altfel greutatea lor depinde de locul în care se face măsurarea, dar masa lor nu.

Legea aceea se numește a atracției universale, nu a atracției gravitaționale, iar K se cheamă constanta atracției universale. Distanța de la numitor trebuie pusă la pătrat.

Ar mai fi, dar nu mai am timp acum.

0 0
Multumesc pentru corectari!
0 0
Multumesc pentru raspuns, si lui AdiJapan pentru completari.
...