Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
33.5k vizualizari
Cei de la service spun ca un laptop trebuie curatat de praf la 6 luni. Il desfac de tot si inlatura praful. Mai si ung una alta pe acolo.

Dar nu se poate curata acasa laptupul, fara a-l desface complet, din exterior? Ce metode folositi?

Pentru cei care nu stiu, sa desfaci un laptop HP e o adevarata nenorocire. Nu stiu cum o fi la alte firme dar HP-ul trebuie desfacut in bucati sa-l poti curata in interior.
Junior (546 puncte) in categoria Tehnologia Informatiei
0 0
Aer comprimat...
Bafta.

6 Raspunsuri

2 plusuri 3 minusuri
Cu aspiratorul. Pur şi simplu la 3-4 săptămâni pui aspiratorul pe el. Se observă clar diferenţa, pentru că vei observa nivelul de zgomot al coolerului.
Senior (11.9k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
ce zice quark e valabil mai mult la unitati. Pui aspiratorul sa sufle si va inlatura praful. Nicidecum sa-l pui sa traga ca nu are nicio logica.

Pt laptopuri exista nishte sprayuri cu oxigen, care pulverizeaza oxigenul cu o vitea destul de mare astfel inlaturand praful.  Un astfel de spray bun costa cam 50 de lei !
Senior (6.9k puncte)
0 0
De ce nu are nicio logică să-l pui să tragă?
0 0
din acelasi motiv din care toate coolere existente inlatura aerul cald si nu absorb aer rece.

Sa-ti explic altfel. Daca tu stai fata in fata cu o lumanare la 30 cm. si sufli aer o stingi, daca tragi in tine aer, tragi si 2 ore si degeeaba.  deci puterea de aspiratie reprezinta cam 5% din puterea de suflare !
3 plusuri 1 minus
Din cand in cand mai pun si eu aspiratorul sa traga praful dintre taste si din radiatorul de la cooler. Se observa o diferenta pentru o scurta perioada de timp.

Dar nu e suficient. M-am riscat sa il si desfac dupa ce am urmarit niste tutoriale pe youtube despre cum se desface laptopul, modelul respectiv (HP).

Ideea ar fi sa pui pe o foaie sau pe o masa suruburile si piesele exact in pozitia in care le-ai scos din laptop si sa nu tragi sub nici o forma de partile componente, pentru ca daca ai desfacut suruburile corespunzatoare, sunt niste pozitii din care totul iese usor.

Am avut multe emotii pe parcursul dezmembrarii si apoi la pornire, dar totul s-a terminat cu bine. Nu o sa mai repet experienta si recomand si voua la fel!!!  Am aflat apoi ca exista service-uri, cum au de ex. cei de la Depozitul de Calc., cu niste scule profesionale, care iti curata laptopul mai bine decat ai putea-o face tu vreodata, pentru sume destul de mici.

Dar ca sa revin la ce am gasit in laptop.

In ciuda faptului ca mai trageam praful cu aspiratorul prin radiator, cooler-ul era imbacsit de praf, la fel si anumite componente. Cu tastatura e o alta poveste, deoarece depinde de care ai. Acum au aparut niste modele de laptop la care fiecare tasata iese direct din carcasa si astfel praful si mizeria intra mult mai greu.  

Ca si concluzie, eu votez oricand pentru curatare la service.
Experimentat (3.6k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
De curatat tot o sa trebuiasca curatat la un moment dat si din pacate ai dreptate, e un proces destul de complicat, trebuie facut de un om pregatit in domeniu. De obicei se poate si prin aspirare, dar atunci obligatoriu cu o perie sau o pensula sa fie agitata depunerea, insa mult mai eficient merge prin suflare cu aer comprimat, exista chiar ceva spray-uri prevazute cu tubulete subtiri ce pot dirija jetul unde e nevoie.

Problema cea mai mare este la partea de racire a procesorului, care de obicei contine un ventilator de tip turbina ce absoarbe aer din partea de jos a laptopului (dedesubt) si-l elimina prin lateral, nu inainte de a "spala" lamelele unui radiator. Mai precis, problema se localizeaza intre cele 2 componente ale acestui sitem, adica inte gura de evacuare a turbinei si radiatorul acesteia. Radiatorul are o un grilaj destul de des, care-si face treaba foarte bine cand e bine suflat cu aer, numai ca in timp se depune incetisor praf chiar pe partea dinspre suflanta, formand o "paturica" ca o pasla, capabila sa obtureze in proportie majora debitul de aer. Incet incet, racirea isi pierde eficienta, randamentul procesorului scade destul de rapid (in special in perioada calda a anului).

Deci in primul rand trebuie sa aveti grija ca depunderea prafului sa fie cat mai improbabila, iar pentru asta trebuie sa

- evitati folosirea laptopului sprijinit pe materiale textile (fete de masa, paturi, altele), adica evitarea obturarii intrarii aerului cu aceste materiale (din ele se formeaza acea pasla)

- folosirea unor suporti de laptopuri, cu sau fara elemente de aerisire fortata, dar care sa asigure un bun flux de aer curat
Experimentat (3.1k puncte)
3 plusuri 0 minusuri
Nu de mult mi,am curata laptopul cu un set cumparat online -- fara sa,i fac reclama tin a preciza ca este cea mai buna varianta pe care o am pana acum,...am incercat premergator cu aer comprimat,dar nu am avut certitudine...ptr ecran am folosit servetele umede speciale care costa( mai nimic),iar ptr laptop s,a folosit tot un spray special cu jet ,care practic mi,a curata lacrima laptopul.,chiar recomand aceasta varianta pentru cei interesati.
Junior (1.4k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Eu il curat cu un compresor, practic suflu aer peste tot si iese o gramada de praf din el...la un moment dat oricum tot la desfacut ajungi..depinde de conditiile de utilizare
Novice (128 puncte)
...