Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
920 vizualizari

Sa presupunem ca ne aflam intr-un lift defect, in cadere libera (banuiesc ca exista niste sisteme de franare in caz de avarie, dar sa presupunem ca un asemenea scenariu e posibil, desi nu il dorim nimanui).


Pot face ceva, vreo saritura imediat inainte de impact ori altceva, ca sa amortizam cumva socul la contactul cu solul si efectele sale asupra corpurilor noastre?


Din fosta secțiune Q&A

in categoria Fizica

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Salut!
 

Asta este o problema clasica de fizica, daca ai da cateva date privind inaltimea de la care cade, precum si masa liftului si a persoanei, ai putea sa calculezi viteza pe care o va avea liftul la sol.


Daca esti un tip inspirat sa sari cu o fractiune inaintea contactului...n-ai rezolva mare branza, pentru ca viteza sariturii tale este prea mica fata de viteza liftului (basca ca n-ai loc sa sari din cauza plafonului :-) ).


Din fosta secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

Daca va aflati intr-un lift aflat in cadere libera absoluta (liftul cade intr-un vid), nu ati avea Greutate si ati pluti in lift asemenea unui astronaut aflat intr-o nava spatiala, fara sa aveti prea mult control asupra lucrurilor.
 

Din fericire, exista o rezistenta a aerului care actioneaza asupra liftului aflat in cadere plus o presiune a aerului care se creeaza in putul de sub liftul aflat in cadere. Cand liftul va atinge viteza de cadere (sa spunem 100 mile/h sau 160 km/h) veti sta, probabil, in normal in picioare (pozitie verticala). Cel mai bun lucru de facut in acest moment este sa va intindeti pe podea asigurandu-va ca si capul intra in contact direct cu podeau. Avand in vedere ca liftul va ajunge jos (punctul de impact) in cateva secunde, trebuie sa va miscati destul de repede. Cand liftul va suferi impactul cu podeau putului, forta de impact se va distribui intregului corp oferindu-va cea mai buna sansa de supravietuire. Chiar si asa, un impact la 160km/h este probabil fatal.

Aceasta este una dintre teorii, sa spunem cea nemedicala intrucat sansele de supravietuire in urma accidentelor prin cadere sunt cu atat mai mari cu cat capul este crutat, pe locul doi situandu-se pelvisul intrucat acesta din urma este inconjurat de nervi importanti, vase mari de sange, organele digestive si reproducatoare astfel incat o leziune la acest nivel ar cauza o sangerare importanta, afectare organica importanta si, in cele din urma, moartea. Este dificil de aterizat intr-o pozitie care sa permita protejarea atat a capului cat si a pelvisului. Cu toate acestea, avand in vedere ca o aterizare in cap va precipita cu siguranta decesul, aterizarea in picioare produce leziuni pelviine datorita transmiterii fortei de impact  in sus catre picioare. Luand toate acestea in considerare mai buna este aterizarea in picioare; daca este destul de lunga caderea este posibil sa va indreptati corpul pentru a ateriza in picioare ajutandu-va de miscarile corpului folosite de atleti sau acrobati pentru a realiza tumbe de la inaltime. Daca se reuseste totusi crutarea capului si a pelvisului, fracturarea a numeroase oase nu pune neaparat viata in pericol. Numarul total de fracturi nu este relevant pentru rata de supravietuire (majoritatea vindecandu-se cu timpul); fracturile de coloana vertebrala pot produce leziuni nervoase si paralizie, dar nu sunt fatale (de obicei).

In concluzie: folositi, pe cat posibil, scarile intrucat va pun in miscare sistemul cardiovascular, muscular, osteoarticular, metabolismul, etc. contribuind la reducerea lipsei de activitate fizica atat de frecventa la oamenii din ziua de astazi.

Bibliografie suplimentara:

blogs.howstuffworks.com/2010/01/06/how-can-you-survive-an-elevator-fall/
www.springer.com/medicine/journal/68
www.injuryjournal.com/


Din fosta secțiune Q&A

...