Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
610 vizualizari

Am citit de mai multe ori ca vidul absolut nu este permis de principiul incertitudinii. De ce?

Stiu ca vidul este "imbibat" de particule virtuale, care apar si dispar, dar care-i legatura dintre principiul amintit si acestea?
 

Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Fizica

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Simplu si rapid, principiul de incertitudine spune ca nu putem sti cu certitudine doua proprietati conjugate ale unei particule, ci cu cat una din ele e mai bine determinata, cu atat cealalta devine mai vaga. Nici macar in ceea ce priveste spatiul in sine, la nivel cuantic, nu poate fi cu certitudine cunoscut 100%, ci doar pe baza de probabilitati.

Daca am avea vid absolut, totul ar avea valoarea zero, deci am sti cu certitudine toate valorile. Aceasta este legatura.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

Ideea principala a explicat-o EllaKosta, dar sa incercam sa aprofundam un pic mai mult:

- Principiul incertitudinii spune ca rezultatul masuratorii caracteristicilor unui sistem cuantic nu este determinist, ci este desemnat de o functie de probabilitati. Heisenberg a calculat ca produsul deviatilor standard (masura a preciziei determinarii parametrului) ale impusului si pozitiei in spatiu nu poate sa coboare sub o valoare minima. Fiind vorba de un produs a doi factori, daca maresti unul scade celalalt si viceversa, pentru a pastra rezultatul constant.

- Acum, daca aplici formula unui sistem vidat, impulsul ar trebui sa fie zero - ceea ce nu se poate, pentru ca rezultatul ar cobora sub valoarea minima permisa si ar deveni determinist. Daca impulsul nu poate fi zero, inseamna ca inca mai exista particule cu impuls, deci nu exista vid "perfect".


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

...