Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
521 vizualizari

Cred ca am avut cu toti parte macar o data de asa-zisii carcei. Termenul popular pentru crampa musculara. Stim ca apar pe fond de efort. Dar care este explicatia fiziologica a aparitiei acestoraCum se explica, dpdv fiziologic, crampele musculare ?? Ce se intampla de fapt in organism, la nivel bio-chimic, pentru a se declansa o contractura musculara?


Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Corpul uman

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Deşi vorbim despre un fenomen atât de comun pentru fiecare dintre noi, se pare că ştiinţa încă nu a lămurit mecanismele declanşatoare ale crampelor musculare. Există o serie de ipoteze, dintre care menţionăm alterarea controlului neuromuscular, deshidratarea, scăderea concentraţiei de săruri minerale din organism, o condiţie fizică generală deficitară, oboseala muşchilor ori chiar efectuarea unei activităţi noi, care să implice grupe musculare mai puţin utilizate.
 

Aşa-zişii cârcei apar îndeosebi pe fondul efortului fizic, dar şi noaptea, în somn, ori la femeile însărcinate. Activităţile fizice desfăşurate la temperaturi foarte ridicate au fost şi acestea asociate cu apariţia cârceilor, şi asta deoarece transpiraţia conţine atât fluide, cât şi substanţe precum sarea, potasiul, magneziul şi calciul. Dovezile ştiinţifice indică faptul că atunci când nivelul acestor nutrienţi scade sub anumite valori, incidenţa crampelor şi spasmelor musculare creşte.


Cercetările de dată mai recentă susţin alterarea controlului neuromuscular drept principal mecanism patofiziologic de declanşare a crampelor musculare, îndeosebi cele asociate efortului fizic. Controlul neuromuscular deficitar este deseori asociat stării de oboseală a muşchilor, având ca rezultat o întrerupere a capacităţilor de control şi coordonare a muşchilor. Pe de altă parte, se pare că dovezile privind deficitul de săruri minerale şi deshidratarea ca şi cauze ale crampelor nu sunt tocmai convingătoare.


Bibliografie suplimentara:


http://sportsmedicine.about.com/od/legpainandinjuries/a/muscle_spasms.htm


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

...