Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
752 vizualizari

Ce este , de fapt, matreata, si prin ce mecanisme ne scapa asa-numitele sampoane antimatreata de ea? Sau cum se presupune ca ar trebui sa ne scape, caci la mine foarte rar s-a intamplat sa si functioneze...


Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Corpul uman

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Matreata reprezinta o descuamare excesiva a pielii scalpului (pielea de la nivelul capului). In mod fiziologic (normal) stratul epidermic (stratul superficial al pielii) se innoieste constant, iar celulele moarte sunt indepartate si transformate in "fulgi" (particule mici de tesut epitelial care in mod normal nu sunt vizibile cu ochiul liber). Cu toate acestea, anumite conditii fac ca acest proces de reinnoire sa fie accelerat, in special la nivelul scalpului. La persoanele cu matreata, celule epiteliale se matureaza si sunt indepartate in 2-7 (9-10) zile in comparatie cu 25-30 de zile la persoanele fara matreata. Drept rezultat, celulele epiteliale moarte sunt indepartate in gramezii mari, uleioase care apar ca niste bucatele mici albe sau gri la nivelul parului, scalpului si al hainelor.
 

Modul de actiune al substantelor din sampoanele antimatreata.


1) Pitirionul zinc (se gaseste in sampoanele antimatreata de la Head&Shoulders) vindeca scalpul prin normalizarea keratinizarii epiteliale (formarea stratului de keratina al pielii) sau a productiei de sebum (secretie grasa a glandelor sebacee) avand in vedere ca unul dintre factorii necesari aparitiei matretii este o secretie crescuta de sebum.


2) Steroizii - proprietatile parakeratotice ale corticosteroizilor topici (care se aplica local) depind de structura agentului steroidian si de pielea pe care sunt aplicati. Corticosteroizii actioneaza prin efectele antiinflamatoare si antiproliferative.


3) Sulfatul de seleniu - controleaza matreata prin actiunea pe care o are asupra Malasseziei furfur (ciuperca incriminata in producerea matretii) mai mult decat prin efectul antiproliferativ cu toate ca are si un efect de reducere al turnover-ului. Are proprietati antiseboreice cat si efect citostatic (opreste sau impiedica inmultirea celulelor) asupra celulelor epidermului si epiteliului folicular.


4) Imidazol - antifiungicele topice pe baza de imidazol cum ar fi ketoconazolul actioneaza prin blocarea biosintezei ergosterolului (substanta prezenta in diverse tesuturi animale si vegetale a carei activare, prin iradiere cu raze ultraviolete produce vitamina D2), sterol primar (sterolul face parte dintr-o clasa de alcooli cu structura complexa ce intra in componenta multor vietuitoare si care are rol important in metabolismul organismului) derivat din membrana celulara a fungilor. Modificarile privind permeabilitatea membranara produse de epuizarea ergosterolului sunt incompatibile cu cresterea si supravietuirea fungilor. Ketoconazolul este un antimicotic cu spectru larg care este activ atat asupra Candidei albicans (ciuperca raspunzatoare de producerea candidozei) cat si a Malassezei furfur.


5) Hidroxipiridinele - fata de antifungicele pe baza de imidazol, hidroxipiridinele nu afecteaza biosinteza ergosterolului; acestea interfereaza cu transportul activ al precursorilor macromoleculari esentiali, integritatea membranei celulare si procesul respirator celular. Ciclopiroxul este folosit pe scara larga ca un agent antimatreata in multe preparate


Bibliografie suplimentara:

http://www.centre-clauderer.com/pellicules-cheveux/
http://www.medscape.com/viewarticle/407641
http://sante.canoe.com/condition_info_details.asp?channel_id=0&relation_id=0&disease_id=151&page_no=2#Treatment


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

Matreata are cauze multiple, adeseori intricate. Pitirosporum foliculitis este o ciuperca microscopica care apare de regula in zonele mai grase ale pielii. Persoanele care se confrunta cu matreata, au si o problema cu aceasta ciuperca. Desigur trebuie ca aceasta ciuperca sa coexiste cu o dermatita seboreica (adica exces de sebum care determina exfolierea excesiva a scalpului- cauza necunoscuta-)
 

Asadar, avand mai multe cauze, tratamentele vor fi diferite, in functie de organism. Unora trebuie sa le tratezi doar dermatita seboreica, altora e suficient sa le omori pitirosporumul. de obicei sampoanele incearca uciderea ciupercii si reducerea sebumului. Ciupercile sunt insa... "greu de ucis" si mai ales daca ele se afla pe un teren nativ propice. Asadar, ca in tot ce se refera la tratarea unei boli, "nu exista boala ci bolnav" si, in acest caz samponul antimatreata trebuie folosit mereu si des. De obicei medicii recomanda sampon cu Nizoral din farmacie. Daca situatia este prea rea, bine ar fi sa consultam dermatologul, deoarece matreata este o boala.


Nu stiu cum sa ma exprim mai bine: daca avem o ciupercarie , un loc unde cresc ciuperci.. cum putem face sa nu mai creasca ele? Nu le mai lasam mediul de cultura si omoram si cipercutele. Ei, aici e aici! Mediul de cultura al acestor ciuperci este chiar pielea noastra. Deci!? Va trebui sa spalam des cu agenti antifungici corespunzatori (adica care sa si omoare ciuperca aia- se pot face si analize sa se vada ce omoara in acel caz ciuperca-)


Concluzia: un dermatolog bun si samponul adecvat situatiei particulare in care ne afam fiecare ( adecvat la fung, la ph-ul pielii, la tipul pielii.. e. t. c.) Se mai poate si cum am experimentat eu: sampoane pe rand, pana am gasit ce mi se potriveste mie.Nu inseamna ca sampoanele nu sunt bune, ci ca mie nu mi se potrivesc anumite sampoane.


Din pacate nu se trateaza toate lucrurile la cosmeticiana si nicidecum cu reclamele de sampoane de la MALL, uneori ne trebuie dermatolog.
 

Succes!


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A
 

...