Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
672 vizualizari

In prezent e la moda sa explicam majoritatea caracteristicilor fizice si psihice ale omului si altor vietutitoare prin prisma teoriei evolutiei.


Astfel, daca privim prin prisma filozofiei conform careia "cele mai bine adaptate si rezistente specimene supravietuiesc si isi transmit mai departe caracterele genetice", ne-am putea intreba de ce macar unele specii nu au ochi si in spate. Nu ar fi fost acestia utili multor vietuitoare pentru a supravietui, pentru a scapa de pradatori?


Totusi organul vazului a evoluat in partea din fata a capului (ori poate e mai nimerit sa spunem ca notiunile de fata-spate au evoluat pe baza pozitionarii ochilor).


Are teoria evolutiei vreo explicatie in acest sens?


Exista oare organisme cu aparatul vizual pozitionat intr-un mod complet diferit, pentru care evolutia a lucrat altfel din acest punct de vedere?


Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Biologie

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Nu e "la moda" sa explicam aceste trasaturi prin prisma teoriei evolutiei, ci tocmai ca evolutia explica aceste lucruri.


Daca ne gandim numai prin prisma noastra si a animalelor de pe langa casa, avem doi ochi ca sa vedem 3D (nu unul ca ne-am orienta mai greu, nu 3 sau mai multi ca ar fi risipa de energie) si-i avem in fata pentru ca acolo avem nevoie sa vedem.


Ochi la spate nu exista pentru ca un animal ca sa supravietuiasca are nevoie in principal ca caute mancare (si gura o are in fata, sa se poata apleca si sa culeaga ce e bun de mancat), inainte de a se apara de pradatori (daca e cazul). Exista insa ochi de tot felul in afara de cei in spatele capului. Ochii ierbivorelor sunt aproape laterali, avand un unghi de vedere mult mai larg. exista ochi foarte mari care vad aprope orice in jur, cum sunt ai mustei. Exista de asemenea ochi care se misca in ce parte vrei, si mai mult, sunt independenti - cazul cameleonului. Exista chiar paianjeni cu patru ochi... La anumiti pesti care stau pe fundul apei ochii sunt pozitionati sa se uite in sus, deci chiar am putea spune ce sunt cumva... la spate. Fiecare specie isi dezvolta caracteristici in functie de mediu; daca nu o face si nu se adapteaza, dispare.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

Nu pot da un raspuns complet, dar pot prezenta doar un mic aspect care va scapa. In intrebarea dvs. mentionati ca ne-am putea intreba de ce unele vietuitoare nu au ochi la spate pentru a se apara de pradatori,  aceasta fiind o adaptare. Tocmai aici este greseala, gandind adaptarea ca pe o "nevoie" interspecifica (intra specii). Adaptarea genetica are ca fundament ecosistemele in care vietuitoarele traiesc (si nevoiele acestora), NU relatiile interspecifice si nevoile lor. E ca si cand am presupune ca daca mai multe generatii se arunca de pe blocuri, oamenilor o sa le creasca aripi.
 

Sper ca am lamurit o mica parte din intrebare si de asemenea sper sa gasesti raspunsul complet.


Bafta multa!


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

Daca ochii sunt mult prea departati unul de altul se obţin imagini (complet) diferite din care creierul nu poate reconstrui prea bine mediul inconjurator.

Daca ochii sunt apropiati, imaginile se pot uni si astfel se obtine o acoperire continua a mediului.

La antilope(de exemplu) ochii sunt pozitionati mai in lateral decât la oameni. astfel se extinde mai mult spaţiul perceput.

La oameni, ochii sunt apropiati unul de altul. asta ajută la aproximarea distanţei faţă de obiectele din faţă. tocmai de aceea majoritatea prădătorilor au ochii apropiaţi unul de altul(cum au oamenii).


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

...