Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.4k vizualizari

Sa ma explic un pic...
 

Daca nu exista intamplare in Univers, ci totul respecta niste reguli clare, atunci mersul lucrurilor, starea viitoare a oricarui sistem - viitorul deci - pot fi calculate de o superminte.


Nu spun ca noi oamenii am fi in stare de asta, vorbesc doar despre consecinta logica a ideii ca traim intr-un univers Einsteinian, caci el este cel care a spus ca Dumnezeu nu joaca zaruri cand a auzit de probabilitatile cu care lucreaza mecanica cuantica.


Deci, daca tot ce exista respecta reguli ferme, atunci se poate determina starea sistemului (universului) in secunda urmatoare, cea de dupa samd.  Ceea ce inseamna ca viitorul este deja scris, caci viitorul nu poate fi nimic altceva decat consecinta starii prezente, ceea ce urmeaza respectandu-se regulile universului si nimic nu poate schimba asta.


Ce parere aveti?

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Psihologie - Filozofie

4 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

O intrebare interesanta, mi-am pus-o si eu la un moment dat...
 

Intai, o mica corectie referitoare la enuntul tau:


- modelul "einsteinian" al Universului este deja depasit (au trecut 100 de ani de la "relativitatile" lui Einstein!), in prezent se cauta febril intersectia intre mecanica relativista si mecanica cuantica - cea respinsa de Einstein pentru ca lucra cu functii de probabilitati (iata deja un inceput de raspuns la intrebarea ta !). In mare vorbind, legile relativitatii ar trebui sa fie o manifestare la nivel macro a mecanicii cuantice, dar se pare ca ne lipsesc piese importante din puzzle, pentru ca deocamdata nu se intrevede unificarea !


Incerc si un raspuns la problema ridicata:


- intai si intai, natura timpului nu a fost inca deslusita, exista teorii interesante care afirma ca nu exista timp, deci nu exista nici prezent nici viitor, ci doar un sir de cauzalitati;


- acest sir de cauzalitati nu este perfect determinist, si aici se aplica probabilitatile, astfel incat pot aparea rezultate diferite. Sa ne gandim la modul in care se scurg picaturile de apa pe parbriz: stim ca vor ajunge la baza sub imperiul gravitatiei, dar de fiecare data urmeaza un drum diferit - daca am schimba reperul de la baza la mijlocul parbrizului, rezultatul nu va mai fi 100% determinist !


- acest lucru sugereaza ca precizia rezultatului sirului de cauzalitati depinde de scara la care lucram ! Un bun exemplu il constituie repartitia electronilor in jurul nucleului, nu putem sti unde este fiecare electron la un moment dat, dar putem calcula statistic care sunt orbitele cele mai probabile. Asta inseamna ca electronul va fi pe acolo pe undeva, dar nu poti garanta ca este exact pe aceea orbita la un moment dat (vezi si "colapsul functiei de unda"). Iar aceste calcule probabilistice dau un rezultat suficient de precis ca sa anticipezi formarea compusului chimic X, dar probabilitatea nu va ajunge niciodata 100%.


Si inca: Imagineaza-ti un colos pentru care nasterea si existenta Universului nostru este de fapt aprinderea si stingerea unei brichete. Pentru el rezultatul aprinderii/stingerii brichetei este cvasi-determinist, dar existenta ta, particula infinitezimala din acel Univers, nu este sigura, ar putea fi calculata doar ca functie de probabilitati..


In concluzie, parerea mea este ca trebuie sa acceptam o doza de incertitudine fireasca in toate fenomenele cunoscute, inclusiv in existenta noastra - urmand principiile mecanicii cuantice. Strict la intrebarea ta: NU , "viitorul nu este scris" !

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Se spune ca totul se intimpla pentru un motiv. Se numeste cauza si efect. Se mai numeste si cauzalitate, adica evenimentele din trecut influenteaza evenimentele din viitor (cistig la loto daca am pus bilet. Daca nu am nici macar bilet cum pot cistiga?)
 

Conform teoriei relativitatii se poate determina starea sistemului (universului) in secunda urmatoare. Asta a spus Einstein (Putem sti exact traiectoria unui asteroid si peste 100 de ani. Dar asta se aplica la lucrurile mari). Dar mecanica cuantica spune cu totul alceva. La lucrurile mici Totul e improbabil. De aceea marea dilema a fizicii e unificarea celor doua teorii.
 

Dar natura nu joaca zaruri. Stie cumva sa tina totul in echilibru. Stiu ca acest raspuns naste alte intrebari dar tot timpul un raspuns a dat nastere la alte intrebari inca din antichitate.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Trebuie luată în considerare capacitatea involuntară a observatorului de a modifica obiectul observat, deoarece observaţia înseamnă interacţiunea cu acesta. Aşadar chiar observarea acestui lucru în sine duce la o imprevizibilă modificare a existenţei. Consider că Einstein a greşit cu acest enunţ utilizându-l în contextul respectiv.
 

Dar el a mai folosit şi în alte împrejurări formularea. De exemplu referindu-se la valorile constantelor universale. O mică diferenţă ar fi dus la inexistenţa acestui univers. Aici îi dau dreptate. Apare ideea că Dumnezeu nu a avut altă soluţie pentru a construi acest univers, lucru ce face ca divinitatea să devină inoportună, odată ce nu are nici o influenţă asupra existenţei.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Viitorul are o doza infinita de prezent !

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...