Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
597 vizualizari

Daca e sa ne luam dupa toate testele de inteligenta, care mai de care mai originale, constatam ca in toate e vorba de masurarea unor indicatori cu privire la cunostinte acumulate de cei testati in timp si care, de cele mai multe ori, tin de specificul cultural al individului/populatiei testate...

De pilda, cele mai multe teste, si cele care mie mi se par cele mai dificile, sunt cele cu figuri geometrice. Dar ce te faci, ca sociolog, daca esti pus in situatia sa testezi inteligenta unor triburi de aborigeni din Papua? Sau al vreunei populatii africane neinitiata in tainele matematicilor?

La ei ce vom masura? Nu e inteligenta unui individ inevitabil legata de contextul cultural in care s-a dezvoltat acesta? Si daca e asa, de ce ne mai ostenim ca o cuantificam? Ori exista teste universal aplicabile de a masura inteligenta indivizilor? Daca da, despre ce fel de inteligenta e vorba?

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Psihologie - Filozofie

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Nu exista o regula generala si unanim acceptata de masurare a inteligentei. Cele mai complexe teste de inteligenta sunt impartite pe mai multe module: logica, gandire matematica, abstractizare, limbaj, memorie etc. Fiecare categorie are ponderea sa, in functie de cat de importanta este considerata a fi pentru reflectarea inteligentei.

Evident, exista si aspecte cate pot influenta rezultatul final. De exemplu, cu cat mai multe teste faci, inveti modurile de rezolvare (la fel cum exercitiile la matematica te faceau sa fii tot mai rapid si mai plin de idei). Dar nici aici nu este clar daca inveti sa rezolvi teste tot mai bine, sau rezolvarea acestora te ajuta sa-ti dezvolti gandirea si sa fii mai inteligent, caz in care iq-ul creste - iar diferentele nu sunt niciodata spectaculoase, nu reusesti sa treci peste o anumita limita.

Daca discutam cazul propus de tine cu papuasii, ne putem pune intrebarea si de ce ei traiesc in jungla la limita subzistentei iar noi zburam cu avioane si avem tone de tehnologie acasa... S-ar putea totusi sa nu fie la fel de inteligenti, ori nativ, ori pentru ca nu si-au stimulat-o si nu s-a dezvoltat. Sau, daca unui papuas i-ai explica in detaliu ce cere testul si ai traduce acest test in intrebari accesibile intelegerii lui, s-ar putea chiar sa avem surprize.

In concluzie, testele de inteligenta, cele facute ca la carte, sunt concludente in mare, dar nu sunt singurele ce caracterizeaza un individ, este nevoie si de analiza personalitatii sale, a comportamentului, asa-zisele teste eq. Oricum problema ramane deschisa, avem si gri, nu doar alb si negru.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Toti oamenii sunt la fel de inteligenti. "Baza de date" difera. Un om al naturii nu se descurca daca-l aduci in civilizatie, cum nici tu nu te-ai descurca sa zicem in jungla. Insa progresiv fiecare din voi v-ati adapta mediului (Upgrade al bazei de date). Aici e adevaratul test intre indivizi.... un test ce presupune o activitate cerebrala de aceeasi frecventa si lungime de unda. Pentru a cuantifica inteligenta prin comparatie a 2 indivizi neaparat acestia trebuie sa fie intr-o rezonanta cerebrala (aceeasi frecventa si lungime de unda), altfel testul n-ar avea rationament....... Daca eu stiu sa transmit si tu sa receptionezi suntem la fel de inteligenti. Daca un nebun cu logica simbolica e greu de perceput la fel si el ne percepe greu deci testul de inteligenta nu se poate desfasura........ Suntem la fel!!!!!

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...