Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
667 vizualizari

Am urmarit prelegerea TED a lui Daniel Dennet postata astazi pe blog si marturisesc ca nu mi-a lamurit deloc conceptul...

O poate face cineva, ca de la nefilozof la nefilozof?


Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Psihologie - Filozofie

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Eu as spune ca mema este acea idee care circula din minte in minte si se transforma in multe cazuri in practici sociale, de care individul se foloseste la un moment dat fara discernamant. Preceptele religioase sunt un astfel de idee, dupa Dennet, teoriile politice etc.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Urmăreşte eventual şi prelegerea Susanei Blackmore „on memes and temes” de pe TED. Are şi subtitrarea în limba română prezentarea lui Kevin Kelly „how technology evolves”, din nou, cu subtitrare în limba română.

Mi se pare că Susan Blackmore este cea care a introdus acest concept în primul rând. Ideea este cumva preluată şi adaptată din cartea lui Dawkins „Gena egoistă” (disponibilă în limba română la Ed. Tehnică). Dawkins era de părere că genele „doresc” doar supravieţuirea şi înmulţirea, folosind orice mijloace la îndemână. Memele sunt similare genelor, dar nu au o existenţa materială propriu-zisă ci reprezintă obiceiuri, idei sau cuvinte întipărite în memoria fiecăruia. Ai ghicit, şi acestea doresc supravieţuirea şi înmulţirea.

Subiectul nu e prea ştiinţific după mine, ci mai mult filozofic. Se bazează pe teoria evoluţiei a lui Darwin (o carte pe care, din nou, o poţi procura în limba română), cu multe „dacă, atunci”-uri, interpretată în fel şi chip.  Oricum, speculaţiile sunt tot timpul interesante, să nu uităm însă de raţiune.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...