Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
984 vizualizari

Se poate descrie in cateva propozitii filozofia propovaduita de Buddha?

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Religie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Religie

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

In budism exista 4 adevaruri nobile: primul (diagnosticul) - totul este suferinta, al doilea (cauza) - originea suferintei consta in setea de existenta, dorinta, atasamentul fata de lucruri efemere, al treilea (suferinta se poate sfarsi) - eliberarea finala, nirvana si al patrulea (drumul spre incetarea suferintei) - calea cu 8 brate ( "Intelegere corecta, Gandire corecta, Vorbire corecta, Actiune corecta, Mod de viata corect, Efort corect, Atentie corecta si Concentrare corecta").

Budistii pun mare accent pe compasiune fata de tot ceea ce este viu, cred in reincarnare (nirvana, eliberarea finala fiind ruperea acestui ciclu al reincarnarii, rupere pe care o fac doar cei care au atins iluminarea, cei care s-au trezit, de aici venind si numele de buddha - cel treaz).

Totusi, reincarnarea la budisti difera de cea de la hindusi. Budismul invata ca nimic din ceea ce este uman (senzatii, sentiment, ganduri, constiinta) nu este permanent. Asfel, budistii explica raincarnarea folosind analogia focului: cand o candela este folosita pentru a aprinde alta, noua flacara nu va fi identica cu cea dintai, dar totusi va fi cauzata direct de aceasta. Tot asa si o viata umana da nastere unei alte vieti fara ca sa existe un suflet permanent.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Religie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...