Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
2.6k vizualizari

Am văzut de dimineaţă o ştire despre aniversarea de 75 de ani a actualului Dalai Lama şi mi-am amintit de filmul, foarte reuşit după părerea mea, 7 ani în Tibet, cu Brad Pitt în rol principal. Mă întrebam cât de apropiate de realitate sunt cele prezentate în film... Cum este selectat următorul Dalai Lama, cum este educat acesta şi de către cine?

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Religie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Religie

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Filmul 7 ani in Tibet e foarte bine documentat, iar faptele descrise sunt foarte aproape de realitatea istorica. Personajul lui Brad Pitt e cat se poate de real, si a murit in 2006, pastrand prietenia cu Dalai Lama pana la moarte.

Din cate stiu eu, criteriile pentru alegerea urmatorului Dalai Lama sunt extrem de multe si multe dintre ele sunt de natura mistica si, voit sau mai putin voit, tinute departe de ochii occidentalilor. In primul rand, se porneste de la anumite indicii pe care actualul Dalai Lama le lasa inaintea mortii referitor la localizarea geografica a noului Dalai Lama. Apoi, se selecteaza cativa copii (de regula 2-5, am impresia ca in 1938, cand a fost ales actualul Dalai Lama, al 14-lea, Llamo Thondrup a fost singurul copil ales) care sunt supusi unei lungi serii de teste pentru a se stabili cu precizie daca e intr-adevar vorba de Dalai Lama. Testele astea presupun de cele mai multe ori cunostinte despre viata privata a lui Dalai Lama anterior, pe care copilul respectiv nu are cum sa le stie. De exemplu, recunoasterea unor obiecte personale ale incarnarii anterioare, recunoasterea unor persoane etc.

Odata ales, Dalai Lama este crescut si educat la Lhasa, in palatul Potala, respectand normele monastice budiste si invatand, pe langa textele sacre, filosofie, stiinte exacte, stiinte naturale si stiinte umaniste. Problema este ca, din 1951, cand Tibetul a fost anexat cu forta de China, regimul de la Beijing a incercat sa distruga autoritatea lui Dalai Lama, iar din 1959 actualul Dalai Lama traieste in exil in India, la Dharamsala. Nu se stie cum se va alege si unde va fi cresut urmatorul Dalai Lama, sau - foarte important - daca el se va naste in Tibetul ocupat sau in comunitatea tibetana in exil din India.

Pentru mai multe detalii, cauta carti scrise de sau despre Dalai Lama. Exista o biblioteca numeroasa in acest sens, si multe dintre aceste carti sunt editate si in romaneste.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Religie" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...