Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.4k vizualizari

De ce în timpul războaielor sau după războaie se nasc mai multi băieţi decât fete?

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Diverse" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Diverse

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

O schimbare curioasa are loc imediat dupa un razboi: exista o tendinta de a se naste mai multi baieti decat fete. Acest lucru a fost documentat in mai multe tari pe parcursul mai multor decenii, in special in timpul unor conflicte ce au drept consecinta detasarea unui numar impresionant de trupe militare. Cauza acestui boom masculin a intrigat adesea cercetatorii. Ideile au virat de la teoria teologica - o porunca divina pentru a inlocui barbatii pierduri in lupta - la cea a sexualitatii - soldatii intorsi din razboi intretineau mai multe raporturi sexuale crescand astfel sansele ca fecundatia sa aiba loc intr-o perioada fertila a femeii favorabila procrearii de feti de sex masculin. Insa un nou studiu le respinge pa amandoua. In schimb pune "efectul barbatului reintors acasa" pe seama unei gene exprimate numai la barbati.

"Nu am fost multumita cu explicatia potrivit careia s-a datorat (acest boom masculin) faptului ca se intretineau mai multe raporturi sexuale in cadrul acelor cupluri", afirma Corry Gellatly de la Universitatea din Newcastle, care a realizat studiul ca parte a lucrarii sale de diploma. Studiile asupra crevetilor masculi, viermilor de mare si desigur, barbatilor au aratat ca exista o tendinta in randul sexului masculin de a mosteni tendintele parintilor lor in ceea ce priveste sexului viitorului copil.Cu alte cuvinte, barbatii care au mai multi frati decat surori, vor procreea mai multi baietei decat fetite.

Gellatly a argumentat ca o gena - care este prezenta atat la barbati cat si la femei, dar este activa numai la barbati - influenteaza ce proportie din cantitatea totala de sperma este detinuta de cromozomul X si cat de Y. Statutul de spermatozoid X sau Y determina ce sex va avea viitorul copil in momentul fecundarii ovulului care are numai un singur tip de cromozom sexual, X. Mai multi spermatozoizi cu cromozom Y, mai multe sanse de copiii baieti.

Cum ar putea aceasta gena sa incline balanta cromozomilor dupa o perioada de razboi? Sa luam exmplul a doi barbati: John si Rich. John are trei baieti, iar toti trei au plecat la razboi si o fata care a ramas acasa. John are exact opusul: trei fete si un baiat. John are mai multe sanse ca unul dintre baieti sa i se intoarca acasa, cu mai multi spermatozoizi inclinandu-se spreY astfel incat sunt sanse mai mari sa conceapa baieti la randul lor. Rich este foarte probabil sa-si piarda baiatul care, daca ar fi supravietuit, si-ar fi mostenit tatal avand sanse mai mari sa conceapa o fata la randul sau. Acest mecanism, potrivit modelului genetic al lui Gellatly, ar schimba la normal rata sexului pe masura ce "rata mortalitatii masculine isi revine".

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Diverse" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Un spermatozoid contine cromozomul fie X fie Y iar un ovul doar cromozomul X. Se stie ca acestia determina sexul, XY = baiat, XX= fata. In cazul razboaielor atomice sau accidente ale reactoarelor, radiatia i-si spune cuvantul. Cromozomii X din spermatozoizi sunt predispusi radierii, iar asa zisa lupta pentru suprematie o castiga un spermatozoid cu cromozomul Y care impreuna cu ovulul ce contine doar cromozom X va da nastere unui embrion XY. Cromozomul X din ovul e mult mai protejat, insa in cazul unei radiatii puternice copilul se va naste cu malformatii datorita modificari codului genetic conform radiatiei.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Diverse" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...