Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
397 vizualizari
Democratia, prin definitie, reprezinta forma de organizare a societatii prin care toti membrii participa la luarea deciziilor importante. Asa era la greci, atunci cand a aparut democratia.

Dar azi un grup mic de oameni iau deciziile pentru tot poporul fara sa consulte cetatenii.

de exemplu, eu nu am fost intrebat daca doresc ca tara sa se imprumute la FMI. ar fi trebuit sa fim intrebati pentru ca noi o sa platim..

practic, eu sunt un nimeni, trebuie sa ma supun legilor date de alţii.. nu pot sa fac nimic.
Junior (1.1k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

2 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Mihai, mai stii gluma aia de pe vremuri " sampania este o bautura fina pe care o bea clasa muncitoare. Prin reprezentantii sai !"

Ei bine, cam asta este si cazul tau !smiley Traiesti intr-un regim numit "democratic", dar asta este doar o caracteristica generala, in fapt exista foarte multe tipuri de sisteme de guvernare (auto)calificate drept "democratice" ! Pai si regimul Ceausescu era democratic !

Mai serios vorbind, in lumea moderna, majoritatea sistemelor democratice SUNT DE TIP REPREZENTATIV  (cu diverse nuante) ! Adica da, conduci, decizi, DAR PRIN REPREZENTANTI (parlament, presedinte si alte variatiuni pe aceste teme !).

Se intalnesc rar si sisteme democratice DIRECTE (asa era cea ateniana !), un exemplu interesant fiind Elvetia. Caracteristic pentru acest tip de democratie sunt REFERENDUMURILE mult mai dese, de pilda prin referendum poate fi anulata o lege nepopulara !

Noi romanii suntem si usor de guvernat, pentru ca suntem individualisti si ne-solidari. Ati vazut cum sta treaba, la cate o campanie pe net gasesti si zeci de mii de"like"-uri, dar cand este sa iesi la un protest, mai raman 3-4 !

Referitor la problema FMI, sa nu cadem in populism, FMI iti da imprumuturi cu dobanda redusa avantajoase, cu conditia sa te incadrezi in niste cifre bugetare, exact cum iti verifica o banca comerciala bugetul cand ceri un credit !

FMI NU ITI IMPUNE MASURI ECONOMICE ! Guvernul este cel care stabileste masurile ! Si atunci ori creste veniturile (creste impozitele), ori taie din cheltuieli (taie salarii, alte ajutoare sociale, etc). Ideal ar fi o crestere economica, dar in vremurile astea globalizate esti "cuplat" la economia mondiala (europeana, etc), scade ea, scazi si tu...

Senior (8.7k puncte)
2 plusuri 1 minus

Nu, la greci, unde a apărut democraţia, nu toţi erau cetăţeni, nu toţi puteau vota. De fapt erau puţini cei care puteau vota din locuitorii unui oraş.

Pe de altă parte, ăsta e rostul votului, nu? Să aleg nişti inşi deştepţi care să ştie ce să facă. Să ştie ce-i bun pentru mine, mai bine decât mine.

Eu nu cred în capacitaea mulţumii de a lua decizii bune. Pentru că mulţimea este manipulată uşor, astăzi prin televiziune. De aia am ajuns să avem preşedinte pe unul pe care mi-ar fi frică să-l pun şi portar la blocul meu.

 

Senior (11.9k puncte)
0 0
bun raspuns, intr-o societate utopica ar putea vota doar cei ce intrunesc anumite calitati..In realitate e foarte greu sa implementezi asa ceva. Probabil un test de ,,cultura politica" , inteligenta..etc.. . Dar ar fi compromise imediat prin falsuri si alte sarlatanii..si nu cred ca ar fi echitabile pana la urma
...