Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
2.2k vizualizari

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A.

in categoria Terra-Univers

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Raspunsul complet se poate gasi intr-un manual de fizica, eventual pentru cl. a VIII-a. Datorita curentilor de convectie un nor se electrizeaza (prin frecare). De obicei, varful norului se electrizeaza pozitiv, iar baza norului se electrizeaza negativ. Pamantul de sub nor, fiind conductor, se electrizeaza, prin influenta, de obicei pozitiv (cu sarcina electrica de semn contrar fata de baza norului). Intre baza norului si sol, sau intre doi nori alaturati, electrizati cu sarcini de semne contrare foarte mari, apare o tensiune electrica (diferenta de potential) de ordinul zecilor de milioane de volti. Datorita acestor tensiuni electrice se formeaza un canal, avand un diametru de cativa centimetri, prin care trec purtatorii de sarcina electrica (electronii). Se produce astfel o descarcare electrica (curent electric) a carei durata este de ordinul 0,5 secunde.

Daca descarcarea electrica are loc intre doi nori electrizati cu semne contrare fenomenul produs se numeste fulger. Daca descarcarea electrica are loc intre baza unui nor electrizat si sol (sau un obiect de pe pamant) fenomenul produs se numeste trasnet.


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A.

0 plusuri 0 minusuri

Fulgerul este un arc luminos rezultat în urma unui proces de descărcare electrică (trasnet) cauzat de o diferență de potențial electrostatic.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A.

...