Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
494 vizualizari
E un proces chimic?

De ce doar oamenii rad si animalele nu ?
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Diverse

2 Raspunsuri

3 plusuri 1 minus

 

Oamenii afirmă adesea: „Râsul este cel mai bun medicament”, lucru care pare a nu fi departe de adevăr. Atunci când radem, ne exprimă prin expresii faciale şi sunete specifice. Corpul se relaxează. Muşchii diafragmei, abdominali, respiratori, faciali, dorsali (ai spatelui) şi ai picioarelor au parte de antrenament.
Cercetătorii au descoperit că râzând timp de 100 de ori este echivalentul a 10 minute de canotaj sau 15 minute de exerciţii pe o bicicletă. Râsul ajută la promovarea sănătăţii la nivelul organismului prin scăderea presiunii sangvine (tensiunea arterială) şi creşterea fluxului sangvin. Când râdem, producţia de celule T (celule care distrug tumorile şi  replicarea – înmulţirea – virusurilor) este crescută, iar mai mult interferon gama (care este o proteină implicată în apărarea contra bolilor) este eliberat. A fost descoperit că râsul scade concentraţia hormonilor de stres şi ne ajută să facem faţă mai bine situaţiilor de zi cu zi. Când alţii rad, râsul poate fi contagios astfel încât ceilalţi din jur încep să radă. Anumite persoane, când sunt stresate sau supărate merg să vadă un film sau un spectacol tip stand-up comedy în speranţa eliberării de emoţiile negative.
 
Există un nume special pentru studiul fiziologic al râsului. Se numeşte gelotologie (din en."gelotology". Termenul nu este intrat în dicţionarele generaliste ale limbii române. n.r.). Cercetătorii au descoperit că în timpul a patru zecimi de secundă după ce a fost vizionat un eveniment umoristic, un impuls electric s-a deplasat către cortexul cerebral al creierului. Dacă impulsul a avut o sarcină negativă, atunci este vorba de râs. Mai multe zone de la nivelul creierului sunt implicate în declanşarea râsului. Zonele ce analizează senzaţiile, ariile intelectuală şi emoţională, toate joacă un rol în stimularea ariilor motorii de la nivelul creierului pentru a ne face fizic să radem.
 
Cercetătorii au descoperit că râsul este utilizat pentru a produce şi întări relaţiile interumane. De exemplu, oamenii care sunt mai dominanţi, cum ar fi un şef sau un cap al familiei se folosesc mai mult de umor decât cei din jurul lor. Râsul devine o modalitate de a demonstra puterea asupra climatului emoţional al grupului. Când cineva este ruşinat sau ameninţat, râsul poate salva situaţia prin camuflarea furiei ori acceptarea umilinţei.
 
Râsul ne eliberează de stres, stimulează vindecarea, antrenează anumite părţi ale corpului şi ajută la legarea relaţiilor interumane.
 

 

Experimentat (2.4k puncte)
3 plusuri 4 minusuri
Rasul e determinat de dorința persoanei de a se rade, de exemplu dacă i-a crescut barba prea mult.

Nu e un proces chimic, ci mecanic: lama de ras retează firele de păr.

Animalele nu rad nimic pentru că nu au lame de ras.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Cel mai bun comentariu ever.Deja ai luat un thumbs down pentru ca sunt multi oameni tristi pe aici, sa nu mai spunem ca colcaie de imbecili si religiosi.Apreciez umorul :))
...