Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari
Novice (110 puncte) in categoria Fizica
0 0
Un banal cui cand este lovit cu un ciocan descarca in varful lui de 1 mm² pt. o sutime de secunda, o forta echivalenta a 10 tone pe  cm²

Multa forta concentrata pe o suprafata foarte mica rupe materialel comune, de ex. cu un pantof cu  toc cui se poate rupe un os foarte usor daca calci o alta persona pe un picior.

Alt ex. ar fi un glont mic de pistol.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Urmareste videoclipul de mai jos si vei avea un raspuns. Ce te rog e sa ni-l explici si noua dupa aceea :)

Senior (8.1k puncte)
0 0
Videoclipul postat de @goguv este raspunsul stiintific.Putem face un experiment mai "vizibil"."Inghesuim" intr-o cutie patru mandarine mai mici.Luam o portocala  mai mare, o asezam peste mandarine si apasam pe ea.Oricat de mare ar fi forta cu care apasam, portocala nu va intra intre mandarine decat strivindu-le.Mai luam o maslina si apasand pe ea, vom observa ca aceasta intra destul de usor intre mandarine fara a le strivi.Analogia ar fi cam asa:Mandarinele sunt moleculele din care este compusa pielea, portocala este un corp mai mare care apasat pe piele cu o forta mai mare va duce la deformarea moleculelor, maslina este acul albinei sau pioneza care se poate "strecura" printre molecule.Ca orice analogie nu este perfecta dar se poate perfectiona tinand cont de toate "variabilele" implicate in experiment.
...