Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.3k vizualizari
Ma intreb daca exista populatii care sa fie ori sa fi fost pentru multa vreme, in ansamblul lor, vegetariene sau vegane.

Ma intereseaza asta in ideea de a afla daca sunt studii cu privire la impactul pe care alimentatia "occidentala" le are asupra sanatatii. Imi amintesc ca, de pilda, am vazut la un moment dat un documentar cu privire la longevitatea locuitorilor din insulele japoneze Okinawa, indicator care a scazut odata cu adoptarea de catre tinerii de acolo a unor obiceiuri alimentare de tip fast-food si a consumului masiv de bere.

Nu stiu exact ce alimentatie au populatiile hinduse (din India), dar banuiesc ca sunt aproape de cele ale vegetarienilor.

In acest context, exista diferente dpdv al sanatatii populatiei si al incidentei anumitor boli intre asemenea tari si Occident ori in interiorul unor tari care si-au schimbat drastic cultura alimentara, intre acum, sa zicem, 50 de ani si prezent?
Senior (8.1k puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0
Citeste The China Study de T. Collin Campbell, poate te ajuta.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
In india din motive religioase aprox. 30% sunt vegetarieni. Vegetarianismul daca este planificat stiintific aduce beneficii sanatatii, in caz contrar, o dieta vegetariana putin variata poate fi daunatoare.

Problema stabilirii alimentului natural la om da multe batai de cap. Inaintea descoperirii focului, mancarea naturala a umanoizilor erau vegetale si carne cruda, deci mancare gatita ar trebui sa fie antinaturala, dar tinand cont ca o folosim de mult timp este posibil sa ne fi adaptat.

In perioada imediat urmatoare oamenii au fost culegatori si vanatori, nu cunoaste bine proportiile. Stim sigur ca stramosii mancau si hoituri dovada ca in stomac ave acid clorhidric pentru neutralizarea bacteriilor.

Deasemenea omul primitiv era canibal, dar aceasta practica poate imbolnavi meseanul de o boala asemanatoare cu a vacii nebune (care si ea la randul ei era provocata de nutret cu resturi de carne de vaca, de ex. ugerul nu se poate vinde dar era macinat si refolosit in nutret) , boala numita prin papua noua guniee,  Kuru (cand prin anii 50 unele triburi mai mancau carne de om, azi o fac exceptional). Majoritatea pamantenilor avem unele mutatii genetice care ne protejeaza de boala in caz de mancam carne de om, una din mutatii este M129V.

Acum 10 000  de ani omul a descoperit agricultura, si dieata lui s-a schimbad din temelii, fata de vanatori, devenind mult mai putin diversificata, cum este relativ noua inca avem intoleranta la gluten si lapte.(omul vanator nu folosea laptele si nu-l putea digera de adult, in ziua de azi avem mutatii care ne ajuta in acest sens)

Noile descoperiri geografice au facut schimbari radicale in mancare, aztecii aveau doar (curcanul si o specie de caine ca animale domestice comestibile). Iar noi europenii am adus la noi (rosiile, cartoful,porumbul, cacao,floarea soarelui, ananas,vanilie, dovleac,ardei,fasole, salcam, curcanul ) deci, Stefan cel Mare n-a mancat: mamaliga, salata de rosii sau fasole :)

Europenii au dus in america (grau,orez, masline, struguri,banane,gutui, mere, morcovi, animale dosmestice etc)

In epoca moderna inca odata am schimbat radical dieta, unele detalii in bine iar altele in rau.

(alte observatii sunt, ca omul a folosit 100 000 ani diverse droguri naturale, timp suficient ca sa avem o anumita adaptare la ele, ba chiar nevoie psihologica de ele, dar tema nu este suficient studiata)

Asezarile faimoase care sunt longeve (japonia, italia, pakistan este posibil sa aibe un stramos comun longev sau ceva in dieta) unicii care nu sunt genetic dotati dar traiesc mult sunt cei din orasul Lomalinda USA, (sunt multi vegetarieni, nefumatori, nu alcool, ceva sport si medicina avansata, oricum EEUU este campioana in cercetare medicala, iar doctorii au salarii mult mai mari decat in europa occidentala, cea ce face sa mentina specialisti de calitate in sistem)

Nu este de uitat dieta mediterana, bogata in: peste, ulei de masline, si alimente cu fibra (naut, linte etc) Spania are a doua speranta de viata din lume dupa Japonia. (japonia ar avea totusi o speranta de viata si mai mare , datorita medicinei avansate, dar are inca un numar de fumator mare, pentru o tara dezvoltata)

Daca vrei o viata putin mai lunga , incearca o meserie libera unde sa fii propriul sef, se stie ca la primate, gorila sefa traieste mai mult, datorita unor hormoni diferiti care se genereaza intre sef si subalterni si afecteaza inima indivizilor de rang inferior.

Alt studiu nou, spune ca statistic persoanele care lucreaza in picioare au un deterior genetic (telomeri) mai mic chiar decat cei care fac sport. Studiul nu explica care ar fi mecanismul, dar trebuie luat in seama.

O zi buna !
Experimentat (3.3k puncte)
...