Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
460 vizualizari
Un elicopter pleaca din Leningrad si zboara 500 km direct spre nord. Apoi vireaza la stanga si zboara 500 km spre west. Apoi 500 km spre sud si in sfarsit 500 km spre est, apoi aterizeaza. Care este pozitia  punctului de aterizare fata de Leningrad (punctul de plecare)?

Orasul de plecare e Leningrad pentru ca problema e dintr-o carte din perioada sovietica. Dar problema e oarecum mai interesanta pentru un oras cat mai nordic asa ca nu are rost sa o mutam la Bucuresti.:)
Junior (872 puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Cu problema asta mi-ati adus aminte de urs si de culoarea lui :)

O fi existand vreo asezare omeneasca pentru care, dupa un drum spre nord de 500 km, unul spre vest tot de 500 de km sa insemne revenirea pe acelasi meridian? :)
0 0
Da, are ceva legataura cu problemele alea.

Asezare probabil ca nu. Am putea calcula la ce latitudine un cerc complet are  500 km. Leningradul nu e destul de aproape de pol pentru asta.  Nici pe departe.

1 Raspuns

0 plusuri 1 minus
Fie, pentru simplificare,
d=vt=500km
v - viteza elicopterului
v' - viteza de rotaţie a Pământului la nivelul latitudinii pe care se află Leningradul.

Considerând mişcarea Pământului de la vest spre est, elicopterul va ateriza pe aceeasi paralelă cu o poziţie mai spre vest faţă de Leningrad egală cu

v't + (v'+v) t + v't + (v'-v) t = 4v't = 4dv'/v
Junior (584 puncte)
1 0
Viteza elicopterului nu e relevanta. Si daca meri pe jos, raspunsul e acelasi.

Nici rotatia pamantului. Daca te gandesti la deviatii datorate fortei Coriolis, se spune ca elicopterul merge direct spre nord (sau vest, etc). Deci daca sant forte laterale, pilotul compenseaza si cat timp merge nord, merge direct spre nord, pe acelasi meridian. Cand merge spre vest, urmeaza o paralela, fara deviatii.
0 0
Am înţeles acum şi de ce aţi menţionat cât mai spre nord.
...