Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
350 vizualizari
In toate celulele unui tabel de 8 pe 8 avem valori binare, 0 si 1. Stim ca la inceput in tabel exista atat valori de 0, cat si de 1. Putem face, de cate ori vrem, "inversarea" oricarei zone de 3 pe 3 sau 4 pe 4 a tabelului mare (adica inlocuirea lui 0 cu 1, respectiv a lui 1 cu 0 pentru toate celulele zonei respective). Poate fi adus tabelul mare la valori de 0 in toate patratelele prin asemenea operatii succesive? Daca da, cum? Daca nu, de ce?
Senior (8.1k puncte) in categoria Matematica
0 0
Cred că trebuie ştiută şi distribuţia cifrelor 0 şi 1 în grilă.
Spre exemplu, dacă împărţim grila de 8 pe 8 în patru grile de 4 pe 4, iar într-o grilă de 4 pe 4, o linie sau o coloană conţine la mijloc cifre diferite, prin inversarea cifrelor din oricare zonă de 3/3 din acel careu de 4/4 nu se poate ajunge numai la cifre de 0.

Sigur, situaţia este diferită pentru cazul grilei mari de 8/8, dar cred că este necesară cunoaşterea distribuţiei cifrelor în grila mare de 8/8.
Pot fi distribuţii prin care se poate ajunge, pot fi distribuţii ale cifrelor 0/1 prin care nu se poate ajunge, zic eu acum.
Dar o să mai analizez.
0 0
Deci spuneți că pentru anumite configurații se poate, iar pentru altele nu. Cum configurații pentru care o soluție simplă e vizibilă sunt destule, m-ar interesa mai degrabă configurații pentru care spuneți că nu e posibilă setarea pe zero a tabelului și cum anume demonstrați că orice suită de transformări nu poate conduce la o soluție...
0 0
Un alt univers pe 64 de pătrate, precum șahul. Cam frustrant să intri în asemenea labirint și să nu găsești ieșirea. Prefer să nu mă bag... :)
0 0
Iniţial am "tăiat" în 4 grila de 8/8 şi am observat că dacă într-o subgrilă de 4/4 există o linie sau o coloană de genul
X-0-1-X,
atunci în acea subgrilă de 4/4 nu se poate ajunge numai la cifre de 0 prin inversarea cifrelor oricărei zone de 3/3.
Asta raportat doar la aceea subgrilă de 4/4 ceea ce m-a făcut să cred că este importantă distribuţia cifrelor 0/1 în grila mare de 8/8.
Insă situaţia este diferită şi cred că se poate arăta generalizat ca se poate ajunge numai la cifre de zero în grila de 8/8 arătând doar că indiferent cum sunt distribuite cifrele respective pe o linie, prin inversarea oricăror 3 cifre consecutive se poate ajunge numai la cifre de 0.
Există un raţionament prin care se poate arăta că este suficientă numai concluzia de mai sus.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...