Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
904 vizualizari
Atunci cand deschizi doua geamuri in casa un curent de aer se formeaza. Din cate am citit acest fenomen se intampla din cauza presiuni diferite dintre fereastra A si fereastra B. Cum pot obtine un curent de aer cat mai mare ? Oare daca deschiderile sunt la inaltimi diferite ar ajuta, si in ce masura ? Oare exista o formula sa pot calcula curentul de aer ?
Novice (116 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Nu e specialitatea mea, iar problema nu m-a preocupat nici teoretic, nici practic, dar dacă nu vă răspunde altcineva s-ar putea să vă folosească măcar puțin răspunsul meu.

Curentul de aer este într-adevăr creat de diferența de presiune dintre cele două deschideri (ferestre, uși, guri de aerisire etc.). La rîndul ei, diferența de presiune e creată de vînt: mișcarea maselor de aer face ca la întîlnirea unui obstacol (zidul casei) presiunea să crească în raport cu zidul opus.

V-ar putea prinde bine următoarele idei:

- Pentru ca curentul să fie cît mai intens trebuie ca vîntul de afară să fie cît mai puțin împiedicat de ziduri, adică deschiderile prin care intră vîntul în casă să fie cît mai largi. În lipsa totală a zidurilor, curentul din casă va fi totuna cu vîntul de afară și deci va avea viteza lui. La unele case moderne (sau futuriste) zidurile exterioare pot fi deschise complet, pentru că sînt de fapt ferestre de jur împrejur și se pot deschide toate, dar la o casă obișnuită tot ce puteți face e să deschideți cît mai larg toate ferestrele, ușile, atît cele din exterior cît și toate din casă.

- Oricît de mult ați deschide ferestrele, pînă la urmă curentul din casă nu se poate mișca mai repede decît vîntul de afară. Fac excepție unele forme în care același debit de aer poate fi făcut să creeze viteze mai mari, dar ar trebui să aveți o casă în formă de pîlnie, cum se întîmplă la unele peșteri, dar nu cred că e cazul. Altfel spus, dacă afară nu bate vîntul, nu veți avea curent în casă.

- Dacă vîntul bate tangențial la un perete și nu puteți deschide nimic pe peretele unde vîntul bate perpendicular, v-ar prinde bine o fereastră care se deschide spre exterior. Aceasta poate fi deschisă la un asemenea unghi încît să capteze mișcarea aerului și s-o dirijeze spre interiorul casei. E nevoie să deschideți ceva și în partea opusă a casei pe unde să iasă acest curent creat.

- Dacă vîntul nu bate destul de tare, puteți plasa în casă, în puncte bine alese, unul sau mai multe ventilatoare care să aducă aer proaspăt de afară și să-l pună în mișcare în casă. Ele trebuie orientate pentru un efect cît mai intens și reorientate de cîte ori se schimbă direcția vîntului de afară. Consumul de energie este foarte mic, de ordinul zecilor de wați la un venitlator sănătos, deci căldura suplimentară pe care o creează este neglijabilă, în schimb efectul de răcorire e mare.

Diferența de nivel dintre fereastra de intrae și cea de ieșire nu are importanță decît dacă vîntul bate cu viteze sau direcții diferite la cele două înălțimi. E improbabil să locuiți într-o casă într-atît de înaltă.

Calculul curenților de aer este îngrozitor de complicat chiar și la forme foarte simple. În cazul unei case e de-a dreptul imposibil de dat o formulă. Cînd e neapărat nevoie specialiștii fac simulări ale mișcării aerului, dar și acelea sînt foarte complicate. Cu formule puteți cel mult să estimați ordinul de mărime al vitezei aerului din casă în funcție de viteza și orientarea vîntului de afară și de suprafața ferestrelor.

Pentru cazul foarte simplu cînd vîntul bate perpendicular pe un zid exterior și aveți ferestre deschise pe acel zid și pe cel opus, viteza curentului din casă se poate estima cu o formulă ca aceasta: Vc = Af / At * Vv, unde Af este aria celei mai mici deschideri din calea curentului (de exemplu aria celei mai mici dintre cele două ferestre), At este aria porțiunii de zid de pe care e colectat vîntul, iar Vv e viteza vîntului. Dacă vîntul bate oblic mai introduceți în formulă și un cosinus al unghiului dintre direcția vîntului și perpendiculara la zid. Dar repet, este doar o estimare grosieră, în lipsă de altceva.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Multumesc pentru raspuns. Ma intereseaza acest subiect deoarece ma gandeam la constructia unei cladiri care sa genereze un curent cat mai puternic in vederea uscari naturale a unor caramizi. Mentionez asta deoarece am obsevat ca faceti referire la o locuinta.
1 0
Am presupus că vorbiți de o locuință pentru că ați vorbit de ferestrele unei case.

Dacă e vorba de uscarea naturală a unor cărămizi atunci cel mai simplu e să faceți o construcție fără pereți, încît orice vînticel care adie să treacă printre ele. Vă trebuie doar un acoperiș suficient de mare ca să le ferească de ploaie inclusiv cînd bate mai tare vîntul. Și evident vă trebuie un sistem de rafturi pe care să stea cărămizile.
0 0
Multumesc, pentru timpul acordat. Eu ma gandeam ca poate exista un sistem arhitectural prin care pot sa intensific curentul de aer. Dar raspunsul dumneavostra ma convins ca nu se poate.
0 0
Nu zic că nu se poate. De-a lungul istoriei mulți au zis că nu se poate zbura cu un aparat mai greu decît aerul, că nu se poate ieși în cosmos, că nu se poate merge cu 60 km/h etc.

De exemplu, s-ar putea face ceva combinînd mișcarea aerului cu creșterea temperaturii: dacă avem un turn deschis atît jos cît și sus, și îl vopsim negru la exterior, pe timp senin turnul se încălzește, iar aerul din interior preia căldura și urcă, forțînd aerul de jos să-i ia locul, după care lucrurile se repetă. Asta ar forța trecerea aerului și ar grăbi uscarea cărămizilor puse pe niște rafturi în turn. În plus temperatura ridicată ar contribui și ea la viteza de uscare. Cu cît turnul e mai înalt, cu atît efectul e mai puternic.

E doar o idee, fără îndoială mai sînt și altele.
...