Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.7k vizualizari

De ce in sistemul international de unitati de masura se foloseste pentru energie joule si nu calorie?

Novice (110 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Sînt sigură că veți traduce și înțelege:  http://www.fao.org/docrep/meeting/009/ae906e/ae906e17.htm

Senior (5.0k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Sistemul Internațional a fost conceput în ideea de a-l face cît mai simplu și rațional cu putință, și este adus permanent la zi în aceeași idee. Marea lui calitate constă în ușurința cu care se lucrează cu unitățile lui, fără a trebui să faci tot felul de înmulțiri sau adunări ca să ajungi de la o unitate la alta. Cu cît o unitate se leagă de celelalte unități folosind mai puțini coeficienți arbitrari și cu cît se bazează mai puțin pe proprietățile substanțelor din natură sau pe un obiect fizic etalon, cu atît acea unitate are șanse mai mari să fie preferată.

Din păcate definiția caloriei păcătuiește în mai multe privințe. Relația ei cu unitățile de forță și putere (îndeaproape înrudite cu energia) are nevoie de coeficienți ciudați. De exemplu, în timp ce 1 joule este egal cu 1 metru înmulțit cu 1 newton, deci se definește foarte simplu, 1 calorie este egală cu 4,184 metri înmulțiți cu 1 newton. Iar acel 4,184 este de fapt 4,1855 sau 4,182 sau 4,190 sau 4,204 sau alte valori, în funcție de cum definești caloria.

În plus caloria are la baza definiției o substanță: apa. Dacă te apuci să măsori proprietățile termice ale apei constați că trebuie s-o purifici, dar în funcție de cum o purifici propietățile ei diferă, deci ai nevoie de convenții, pentru ca măsurătoarea să dea (cam) la fel oriunde în lume.

Apoi capacitatea calorică a apei depinde puțin de temperatură, deci trebuie din nou să alegi convențional la ce temperatură o măsori: la 15°C? Sau la 20°, la 4° sau la altă temperatură? Sau poate faci o medie pe intervalul de la 0° la 100°? Sau pe alt interval? Sau alegi altă definiție? În plus trebuie să stabilești și la ce presiune faci măsurarea. Cu cît o unitate depinde mai mult de convenții arbitrare, cu atît e mai proastă, pentru că nu e nici simplă, nici rațională. Iar caloria este printre unitățile cel mai arbitrar definite.

Sigur, obișnuința ne face să folosim în continuare unitățile vechi, mai ales acolo unde precizia și logica nu prea contează. De exemplu caloria nutriționiștilor, care de fapt este o kilocalorie, nu are nevoie de mare precizie (o eroare de cîteva procente este de regulă total acceptabilă), iar publicul preferă mărimi cu care s-a obișnuit, încît dacă vii brusc cu valori nutriționale exprimate în joule le dai oamenilor tabelele peste cap.

Cel puțin o vreme probabil lucrurile vor continua așa, c-un picior în căruță și altul în teleguță.
Expert (12.9k puncte)
...