Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.4k vizualizari
Poate exista energie intr-un spatiu lipsit  (golit) de materie cunoscuta si necunoscuta?
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Fizica
0 0
Energia nu e limitata prin existenta intr-un spatiu, ea doar exista si permite existenta spatiului in contextul materiei dar daca vorbim de hiperspatiu intelegi ca e insasi forta care sta la baza universului.
Interesant e ca putem accesa aceasta forta in functie de nivelul de constiinta intrucat facem parte din univers, ea reprezinta doar o extensie a noastra foarte subtila.
0 0
Evident ca energia este limitata de existenta spatiului, din moment ce energia exista undeva, adica IN SPATIU. Pe de alta parte, spatiul ca sa existe trebuie sa fie umplut cu ceva; un spatiu gol complet ar incalca principiile mecanicii cuantice.
0 0
Spatiul nu isi are existenta in afara conceptului de materie...e mai complex de atat intrucat numai 4 % din UNIVERS reprezinta atomi.

4 Raspunsuri

1 plus 2 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Energia reprezinta capacitatea unui sistem fizic (de fapt, a componentelor sale) de a efectua un lucru mecanic la trecerea dintr-o stare in alta. Daca spatiul (sistemul) tau e vid (lipsit de componente), ce anume ar putea trece intr-o alta stare de existenta? Asadar, eu cred ca raspunsul e NU.

Aaaa, dar poate ca sistemul tau nu contine materie, ci doar anti-materie... atunci, cred ca este posibil sa ai energie, deoarece anti-materia insasi este o forma de energie, intr-o anumita stare, care isi poate schimba starea, prin lucru mecanic... ;)

Prin LUCRU MECANIC, se intelege energia dezvoltata de forta care actioneaza asupra unui corp, ea fiind egala cu produsul dintre componenta fortei care actioneaza in directia deplasarii punctului ei de aplicatie si marimea acestei deplasari...
Junior (950 puncte)
0 0
Si iar ne invartim in juru cozii cand vine vorba de ceva energetic, tot la fizic revenim...
Conceptele newtoniene sunt depasite cand vorbim de hiperspatiu dar crezi ce vrei.
Sa-ti reamintesc totusi ca timpul si spatiul nu au existenta separata fata de materie, si cum bine stii, nu toata energia universului e condensata sub forma materiala.
PS: antimateria e tot materie...
2 plusuri 0 minusuri

Intrebarea este foarte interesanta, pentru ca se refera la o caracteristica atat de elementara cum este Energia. Intreg Universul, tot ce interactionam si nu putem interactiona ESTE ENERGIE !

Fiind "atat de" fundamentala, eu vad o singura definitie posibila: ENERGIA ESTE O CARACTERISTICA FUNDAMENTALA A UNUI SISTEM. Atat se poate spune cu certitudine !

Eruptia initiala de energie (oare s-o fi oprit ?) numita astazi Big-Bang a creat Universul, inclusiv coordonatele lui (spatiu si timp). Odata eliberata, energia totala se conserva si sufera transformari intre diferitele ei forme alternative (o prima delimitare importanta se face intre energie cinetica si energie potentiala -de sistem). 

PS: In forma in care ai exprimat-o, intrebarea din subtitlu este usor de lamurit, intr-un spatiu fara materie, poate exista doar energie, de pilda numai fotoni, particule fara masa, deci imateriale. Dar eu cred ca te refereai la extragerea energiei din "vid" - se pare ca mecanica cuantica a demonstrat ca termenul de "vid" este impropriu, tot mai exista o repartitie statistica de particule.

Mergand pe firul ideii (si cred ca acolo bateai si tu gandul) eu as reformula asa: EXISTA SPATIU GOL, FARA ENERGIE DE ORICE FEL ? Eu cred ca NU, insusi spatiul si timpul trebuie sa fie o forma de energie - plecand de la ideea ca TOT a fost creat din Energie... parerea mea !

Senior (8.7k puncte)
0 0
Spatiul si timpul sunt proprietati caracteristice materiei, vezi cat la suta din univers reprezinta atomi si apoi regandeste-ti principiile.
In rest e bine...
0 0
Ai facut o afirmatie, dovedeste-o ! De ce "spatiul si timpul sunt caracteristice materiei" ? Pai ce, energia, fotonii, nu exista in Spatiu si Timp ?
0 0
Teoria relativitatii generale, intr-o propozitie...ca pentru copii.
0 plusuri 1 minus
Stiinta spune ca in spatiu gol, din care s-a extras tot, adica in vidul absolut exista energie, care se manifesta sub forma de fluctuatii cuantice, particule virtuale care apar pentru f scurta vreme si dispar imediat.

Efectul Casimir demostreaza existenta acestor fluctuatii cuantice, deci a acestei energii a vidului. Despre acest efect poti citi pe scientia, cauta pe site, eu am citit.
Senior (11.9k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Salut.

Datorita MECANICII CUANTICE  NU exista VID ABSOLUT si nu poate fi atins ZERO ABSOLUT  iar spatiul oricat de gol ar fi(In vid) tot apar si dispar aproape instantaneu particule subatomice care creaza o anumita presiune.EXISTA ENERGIE DIN NIMIC-Se mai numeste si energia vidului datorita acestor proprietati foarte stranii ale mecanicii cuantice.

S-a facut si un experiment pentru a masura aceasta aparent forta din nimic:S-a pus in vid o foita de aur si un ac de aur de dimensiuni foarte mici la o distanta de cativa zeci de nanometri intre ele.Datorita mecanicii cuantice(apar si dispar particule subatomice aproape instantaneu) s-a creat presiune intre foita de aur si ac iar acul a fost atras si s-a lipit de foita.Aceasta este FORTA DIN NIMIC sau ENERGIA VIDULUI.S-a constatat ca ea poate fi masurata-actioneaza pana la un nivel de aproximativ 50 de nanometri intre ac si foita de aur.PA
Junior (435 puncte)
0 0
Energia este ca toate marimile fizice o forma de masura a miscarii. Energia masurata este defapt cantitatea de miscare care se transfera de la un sistem la altul, in cursul interactiunilor dintre sisteme. Energia este data intotdeauna de produsul intre o presiune si un volum.W=p*V. Volumul este marime geometrica  si este deci metafizic fiindca nu produce nici-un efect fizic. Esenta fizica a energiei este presiunea. Fizica actuala nu are o definitie fenomenologica a presiunii. Are doar o definitie circulara, in relatie cu forta si suprafata.
...