Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.5k vizualizari

După ce curentul trece prin fază şi ajunge într-un bec, de exemplu, unde se va duce cablul care pleacă de la acesta ? 

De asemenea, dacă trecerea curentului este condiţionată doar de diferenţa de potenţial, de ce becul nu ar funcţiona atunci când bag cablul neutru în pământ ? Sau în cazul unei baterii, dacă duc un capăt la bec, iar de la bec în pământ (fară să fac legătura cu celălalt pol al bateriei), nu ar trebui să funcţioneze ?  

mulţumesc.

Novice (276 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri

Un curent trece printr-un circuit inchis. In cazul retelei de c.a. de joasa tensiune curentul consumatorului se inchide prin secundarul transformatorului de JT. La noi una dintre bornele secundarului (nul) se leaga la pamant si permite alimentarea unui consumator intre faza si pamant. In alte tari sunt solutii ce nu permit asa ceva.

O baterie tinuta in mana are un potential static fata de pamant. Cand o borna se leaga la pamant printr-o sarcina, potentialele devin egale practic instantaneu si nu se poate evidentia un curent.

Junior (817 puncte)
1 1
Bateria funcţionează pe reacţii chimice (din acent motiv are o viaţă limitată) ce apar la închiderea circuitului între borne. Dacă nu există circuit închis nu există reacţie chimică şi deci nu apare curent electric.
1 plus 0 minusuri
Trecerea curentului/valoarea/marimea lui, este conditionata si de rezistentele pe care trebuie sa le parcurga curentul, nu doar de diferenta de potential/tensiune!. Daca legi becul la pamant in loc de nul, la rezistenta becului se adauga/inseriaza la/cu rezistenta pamantului pana la transformatorul de JT, mult mai mare decat a firului de nul, dar functioneaza!. Bateria fiind izolata de pamant= rezistenta serie foarte mare, nu merge!. Daca legi un pol al bateriei la pamant, (iar acesta are rezistenta mica intre acest punct si cel unde legi becul conectat la celalalt pol), la pamant, poate se va aprinde destul de tare!
Junior (743 puncte)
...