Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
1.6k vizualizari

Am citit intr-un articol despre cel mai mare baraj din lume Sanxia sau Barajul celor Trei Defileuri o teorie care mi-a starnit curiozitatea ,citez :

  Deși sună ca un mit sau o teorie a conspirației, există dovezi încă din 2010 care arată că o construcție atât de mare, care susține o asemenea cantitate de apă, ar putea încetini mișcarea de rotație a Pământului, din cauza unui fenomen cunoscut drept momentul de inerție.

Acesta presupune că atunci când un obiect se rotește în jurul unei axe, este foarte dificil să schimbe viteza și unghiul mișcării. Cu cât este mai mare distanța, cu atât va fi mai lentă rotația. Vezi exemple ale acestui fenomen în viața de zi cu zi. De exemplu, atunci când un patinator vrea să se rotească mai repede, își va ține brațele lipite de corp, reducând astfel momentul de inerție.

Ridicarea a 39 de trilioane de kilograme de apă la 175 de metri deasupra nivelului mării va crește momentul de inerție al Terrei și îi va încetini rotația. Efectul ar fi foarte mic, potrivit NASA, ceea ce e o veste bună. Totuși, chinezii nu au în plan să oprească constucția barajelor. Dimpotrivă, încep construirea celui mai înalt din lume, care va măsura 314 metri, care aparent va avea scopul de a reduce emisiile de carbon.

Chiar are un efect real de incetinire al rotatiei pamantului  ? 

Am pus si link-ul pentru a accesa articolul :

http://playtech.ro/2015/barajele-chinezilor-au-un-impact-mai-mare-decat-ai-crede-asupra-pamantului/

Novice (181 puncte) in categoria Terra-Univers

2 Raspunsuri

1 plus 2 minusuri
Sigur, are un efect minuscul , dar este neglijabil, la nivel practic este nul. Se poate calcula si efectul pe care il are lansarea unei nave spatiale asupra rotatiei pamantului in jurul axei sale.

Acum 4455 milioane de ani ziua era de 6 ore,

acum 4 miliarde deja era 15 hore  (pe atunci nu exista oxigen si cerul se vedea de o culoare portocalie, iar luna era mult mai aproape mai luminoasa si aparea la intervale scurte)

periodul devonian 416-359 milioane ani ziua era de 21,8 ore
Experimentat (3.3k puncte)
2 plusuri 1 minus
Un nou lac de acumulare este un fleac la scara Pamantului, mai ales ca se poate goli oricand. Variatia perioadei de rotatie conteaza cand trebuie adaugata sau scazuta o secunda la ora exacta. Mareele maresc permanent perioada de rotatie. In ultimii zeci de ani au avut loc modificari majore: marea Aral s-a evaporat, volumul ghetarilor a scazut, etc. si nimeni nu s-a speriat de modificarea duratei zilei.
Junior (817 puncte)
...