Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
791 vizualizari
Este adevarat ca daca te barberesti pe cap atunci parul creste mai des?
Junior (435 puncte) in categoria Corpul uman

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

Best, dupa cate stiam eu, aceasta afirmatie este in categoria "legende". Parul este un tesut mort, o secretie a unor celulelor epiteliale specializate, si odata crescut nu mai poate avea loc niciun feedback.
 
Poate numai tangential, un par scurt sa permita insanatosirea pielii capului ( mai multe UV, igiena mai buna, etc) - atunci cand cineva ar avea probleme de acest tip, probleme care sa-i fi inhibat cresterea parului...
 
Chestiunea poate fi extinsa si la alti "peri", de pilda la barba ! Printre adolescenti se spunea ca daca te barbieresti o sa-ti creasca barba deasa - de fapt este concluzie gresita, maturizarea aduce cu timpul si mai mult par pe fata ...
Senior (8.7k puncte)
0 0
Truth, cred ca stii foarte bine ca parul creste sub influenta factorilor hormonali (deci poate exista feedback) si ca nu este un tesut mort (cu siguranta ai auzit de structura firului de par, de papila folicului pilos).
Chiar imi plac raspunsurile tale pentru ca sunt documentate, detaliale si la subiect. Dar acesta nu este foarte bine documentat. ;)
0 0
Salut Sergiu ! Si eu citesc cu mare interes articolele tale bio-medicale !

Stai sa vedem daca vorbim de acelasi lucru:

1. cand spun ca nu exista feedback, ma refer la faptul ca odata crescut (dupa foliculul pilos !), parul nu se mai schimba, de pilda creste la nesfarsit - nu transmite inapoi vreun semnal ! De aici concluzia ca nu are importanta daca este scurt sau lung !

2. Cand spun ca este un tesut mort, ma gandesc ca dupa "emisie", nu mai este vascularizat, nu se mai dezvolta - deci din nou nu are importanta daca-l tai sau nu.

Astept cu interes opinia ta, la urma-urmei tu esti cel care ai studii medicale...
0 0
Da, sunt de acord cu ambele puncte. Pentru aceasta intrebare (adresata de THE BEST), raspunsul este corect.
1 plus 1 minus
Nu este niciun dubiu, nu creste niciun par mai des.

Este vorba de "intelepciune" populara, de data asta mizand pe o perceptie gresita a realitatii.
Senior (11.9k puncte)
...