Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 2 minusuri
953 vizualizari
Dintotdeauna am căutat sa descopăr daca există ceva dincolo de realitatea înconjurătoare, cea de zi cu zi, cea explicabila.
Am cautat in cele mai variate directii, de la știința la credinta de la psihologie la vrajitorie...  ( nu chiar pana acolo)...
O singură dată în viață am avut ocazia să observ un fenomen inexplicabil. Într-o perioadă când eram interesat de așa zisul efect de piramida, am consteuit una.
Am plasat sub piramida cateva alimente foarte perisabile (o jumătate de piersica coapta, o bucată de ficat crud...). Langa piramida am plasat aceleași alimente.
La o temperatura de 30-35 de grade in camera, alimentele din afara piramidei s-au alterat dupa vre-o 3-4 ore. Ficatul era negru si mirosea urat, piersica era mucegaita sise inegrise de-asemenea.
Cele din piramida au ramas cu aceleasi caracteristici ; aroma culoare, miros. Pierdusera doar un pic din apa continuta...
Atat.
Novice (152 puncte) in categoria Terra-Univers
4 0

Experimentul pe care-l descrieți este insuficient pentru a trage concluzia că forma de piramidă a determinat diferențele observate. Diferența este între alimente care au stat acoperite și altele care au stat descoperite, în aer liber, expuse deci unor condiții externe diferite.

Ca să trageți concluzii despre un eventual efect al formei obiectului cu care ați acoperit alimentele, ar fi trebuit să vedeți și dacă apar diferențe între cele acoperite de piramidă și altele acoperite, de exemplu, cu un cub de volum egal cu al piramidei, cu muchii de lemn și fețe din același carton. 

E un pas minimal dar obligatoriu, pentru a vedea dacă sunt motive reale să considerați că vă aflați în fața unui lucru inexplicabil.

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Nu stim ce experiment ati realizat, dar efctul de piramida este unul fals, nu este confirmat de probe reale.

Fenomene inexplicabile si ceva absurde pt. logica comuna a oamenilor normali ar fi cele cuantice, in rest nu exista nici cea mai mic indiciu ca ar exista forte oculte relationate cu credintele oamenilor.

Am putea intalni in viitor inteligenta extraterestra, care ar putea fi interpretata ca fiind fenomen inexplicabil. De moment oamenii nu au primit nici un mesaj inteligent din spatiu.
Experimentat (3.3k puncte)
0 1
Cum adica nu știți ce experiment? Tocmai l-am descris mai sus. Este unul foarte simplu.
Reiau : o piramida la scara, dupa marea piramida a lui Keops, din lemn cu fete de carton. In piramida am pus aceleasi alimente ca in afara piramidei, la un metru alaturi. Temperatura in camera vre-o 33 grade, vara, cu geamul deschis.
Tocmai am reletat un fenomen inexplicabil pe care L-AM EXPERIMENTAT, iar tu ( voi, ca se pare ca vorbești in numele a mai multi)  îmi spui ca nu știi ce experiment si ca nu-i adevarat...
O abordare destul de stupida pentru cineva deschis la spirit.
 Eu spun ca o singura data în viata am OBSERVAT, ceva inexplicabil.
Normal, ar fi sa incerci si tu (voi) înainte de a spune ca ceea ce am observat eu este fals.
Intrebatea, de fapt, era daca mai sunt și alții care au trăit ceva inexplicabil în viata lor.
1 0
Piramida fiind facuta din carton , fiind un spatiu inchis nu putem spune ca avem aceleasi conditii ca in exterior deci nu este neaparat "efectul de piramida" ci conditii diferite de oxidare a alimentelor.Un experiment se pregateste in cele mai mici detalii.Multe fenomene pareau inexplicabile datorita necunoasterii legilor fizicii, chimiei, etc.
0 1
Mda, ce pot să spun, nu trebuie sa ne dam prea "științifici"...
De mici copii am observat cu toții ca niște alimente perisabile lasate prin bufet, prin cutii, la caldura, nebăgate la frigider, se împuțesc, dacă-mi dati voie sa folosesc un termen mai plastic.
Nu cred as mai avea nevoie să-mi demonstrez o dată in plus. Acuma, daca tot ne contram in idei, nu inteleg de ce nu ai minima curiozitate sa incerci tu acest experiment destul de simplu...
Revin la întrebarea : nu mai are nimeni ceva inexplicabil de aratat ?
S
Sunt convins ca sunt rare lucrurile pe care le putem observa dar care nu au nici o logica.
2 0
Nu vreau si nu am dreptul de a "ma crede prea stiintific" dar un experiment "home made" nu poate fi facut la inalta precizie, exista "variabile" incalculabile in astfel de experimente.Parerea mea!

Ca sa inchei intr-o nota vesela, imi amintesc o intamplare:

Proaspat absolvent de universate politehnica(Facultatea Electrotehnica) si amator de electronica mai reparam cate un TV la rude si prieteni.Vine vecinul meu cu un televizor alb-negru sa i-l repar.Schimb transformator linii, condensator de recuperare(2.2 nF/1600 V), tranzistor final linii, ceva rezistoare care nu-mi placeau cum aratau dar masurate "la rece" erau bune ca valoare, pornesc televizorul, merge perfect.Scot TV-ul din priza, ii pun capacul din spate, il pornesc, se lumineaza ecranul dar imaginea era ingustata cate 1cm in stanga si in dreapta si se auzea un tiuit strident din zona transformatorului de linii.Problema grava!Lipitura "rece" sau fisura in cablaj, zic eu si dupa ce desfac TV-ul si scot placa incep sa caut, cu lupa, microfisuri in cablaj.Pe cand incercam sa relipesc eventualele "lipituri reci" apare un prieten:"-Ce faci?" "-Uite ma chinui cu TV-ul lui Ionut.Fara capac merge, cu capac ingusteaza imaginea pe orizontal." , prietenul meu raspunde:"-Aha!Asta e "efectul de cutie!".

M-a pufnit rasul instantaneu dar mi-am continuat munca de "chinez batran care picteaza boabe de orez" cautand fisuri de cablaj cand , de fapt, fisura era in "amaratul" ala de condensator(2.2nF/1600V), pinii de conectare la placa erau intrerupti in interiorul condensatorului(intre "placa" condensatorului si pinul de legatura cu cablajul).S-a rezolvat in cateva zeci de secunde cu schimbarea condensatorului.Astfel, "efectul de cutie" a devenit doar un "contact imperfect" nesesizabil de catre ochiul uman.

Astfel si "efectul de piramida" poate avea o explicatie nesesizabila de catre "mintea" omului.

Poate alti colegi au intalnit fenomene inexplicabile dar eu nu am intalnit.
1 0
Amice , apreciem interesul tau pt. cunoastere, dar, ce nu intelegi, efectul de piramida este un FALS inexistent !  si no o spun eu, o spune stiinta. Am auzit de el prin anii 80 cand eram copil, azi este depasit, banuiesc ca si atunci era dar nu stiam eu,  vei gasi pe internet tema doar pe paginile cu bazaconii energetice, aliens, esoterism, energobiologie , "apa de piramida leac universal".

Nu-i vorba de vreo conspiratie, pur si simplu nici un om de stiinta nu isi poate pierde timpul cu teme care dau rezultate nule.

O buna parte din populatia tarii se scada in asfel de pseudostiinte grotesti, sunt un fel de manele stiintifice, pacat ca nu avem oameni care sa popularizeze stiinta cu adevarat.
2 0
Chestia cu piramida a fost mai intai brevetata de un ceh (dispozitiv pentru reascutirea lamelor de ras uzate). A fost preluata imediat de entuziasti din toata lumea. Si la noi s-a facut o mare sera piramidala. Oamenii de semi-stiinta au obtinut rezultate indoielnice. Oamenii de stiinta nu se baga, pot sa-si piarda nu numai timpul, ci si reputatia. Eu cand aud de o noua aiureala o experimentez mintal, apoi trec mai departe.
1 0
Imi amintesc, pe la inceputul anilor '80, a fost chiar un reportaj TV cu sera piramidala.Aveam vreo 9-10 ani si chiar credeam ca este adevarat.Se vorbea, atunci, de "productii record la hectar" iar asta parea una din metodele "teribile" de a creste productia de legume."Alta lume, alta varsta, alta era ..."
0 0
uite o posibilă explicație:în cele 3 4 ore cât au stat sub carton, nu au ajuns foarte multe bacterii la ficat,dar dacă ții carnea o zi la căldură, nu mai apare nici un efect.

mi-a venit ideea gândindu-mă la ”device-ul” inventat de pasteur în gât de lebădă pt a preveni nu mai stiu ce la vin. aerul circula, bacteriile mai puțin.

cred că ar fi valabil și la un cub de carton, nu neaparat piramidă.
0 0
@ Adi Sas , Probabil trebuia sa foloseasca manusi sterile , piramida sterilizata inainte, aerul filtrat iar ficatul sa fie extras de el dintr-un animal nu sa fie manipulat la abator. Iar experimentul repetat de multe ori. Se stie ca efectul de piramida este nul, dar oricine are dreptul sa se indoiasca si sa mai incerce.
...