Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
593 vizualizari

Un vehicul se deplasează pe o porțiune de drum rectilinie și orizontală. Vehiculul parcurge distanța d în așa fel încît pornește din repaus și ajunge tot în repaus. În vehicul avem o suprafață care e tot timpul paralelă cu drumul și imobilă față de vehicul. Pe suprafață se află un corp plat. (Imaginați-vă o monedă pusă pe o masă în tren.) Coeficientul de frecare statică dintre corp și suprafață este μ, iar accelerația gravitațională este g.

Cum trebuie să se deplaseze vehiculul pentru a parcurge distanța d într-un timp minim, fără însă ca corpul să alunece pe suprafață din cauza unor accelerații prea mari? Știind valorile lui d, μ și g, cu ce formulă calculăm timpul minim t?

Presupunem condițiile cele mai simple posibil: vehiculul nu se înclină față de drum în timpul mersului și nu vibrează, corpul nu se rostogolește, cîmpul gravitațional e uniform etc. Apoi nu ne interesează limite de viteză, consum de energie, confortul șoferului sau al pasagerilor etc.

Expert (12.9k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Pentru un timp minim trebuie sa avem o miscare uniform accelerata pana la mijlocul distantei, apoi una uniform incetinita pana la capat. Pentru cele doua segmente acceleratia si timpul sunt aceleasi. Acceleratia are valoarea maxima pentru care nu are loc alunecarea, adica la echilibrul fortei masice cu forta de frecare:  m*a = µ*m*g. Acceleratia pentru ambele miscari va fi: a = µ*g. Ecuatia miscarii accelerate pentru unul dintre segmente este: d/2 = a*t²/2 = µ*g*t²/2 sau: d = µ*g*t². Mai departe e simplu, se calculeaza t si se inmulteste cu 2.

Junior (817 puncte)
...