Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.1k vizualizari
De ce Europa a dominat de-a lungul istoriei întreaga lume? Cum se face că de-a lungul istoriei,civilizațiile europene au fost mereu superioare celorlalte civilizații de pe alte continente?
Novice (268 puncte) in categoria Istorie
1 0
"De-a lungul istoriei" nu inseamna ultimii , sa zicem, 2500 de ani.Inaintea Greciei si Romei antice au existat civilizatii asiatice(sumeriana, babiloniana de ex.), civilizatii africane(nubiana, egipteana de ex.).Ne putem gandi si la civilizatia araba dintre sec.IX-XIV.

2 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
Ca să putem întreba de ce, trebuie mai întîi să stabilim dacă. Eu nu cred că Europa a dominat celelalte civilizații de-a lungul istoriei. Sigur, putem avea impresia că a dominat, dar și chinezii au impresia că au fost superiori, și coreenii, și indienii, și arabii, cel puțin pe durate considerabile ale istoriei.

Apoi nu putem vorbi de o dominare în perioadele cînd civilizațiile erau izolate una de alta. Dintre mayași și sumerieni cine a dominat? Nici unii, pentru că dominarea se manifestă doar cînd se întîlnesc două civilizații.

Apoi civilizația europeană poate fi privită ca o civilizație oarecum unitară azi, dar nu a fost întotdeauna așa. Pînă acum vreo 1000-2000 de ani existau mai multe civilizații „europene”, în competiție și chiar conflict una cu alta.

Iar în prezent nu mai domină europenii, decît pe bucățele și mai mult prin ecourile istoriei. Lumea e dominată de americani azi, poate de chinezi mîine, poate de africani poimîine.
Expert (12.9k puncte)
1 plus 0 minusuri
Au fost doua etape de dominare relativa europeana. In antichitate s-a manifestat dominarea macedoneana si cea romana. Dupa aparitia crestinismului Europa s-a prabusit intr-un mileniu intunecat cand a fost dominata de cine a vrut (migratori, vikingi, mongoli, arabi). Exceptia bizantina s-a manifestat intr-un spatiu redus. A doua etapa a inceput dupa Renastere si Reforma si a continuat cu dominatia europenilor emigrati, tot un fel de dominatie europeana. Si aceasta etapa este pe sfarsite.
Junior (817 puncte)
...