Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
13.9k vizualizari
Stim cu totii ca un nobil era denumit generic ca fiind "de sange albastru". E adevarat ca venele intrevazute prin piele sunt albastre, dar ele apar asa la toti oamenii, nu doar la cei de vita nobila... Atunci... de unde expresia asta?!
Junior (950 puncte) in categoria Limba Romana
0 2
Buna Sorina !

Am mai auzit o varianta, ca era un termen peiorativ utilizat de vulg in Franta - si provenea de la o ...injuratura ! Iata aici: http://www.info-portal.ro/articol/sangele-albastru/111/1/originea-ceasului/
0 1
Treaba cu lipsa bronzului e de generala... daca vrei sa intelegi in profunzime subiectul iti propun sa-ti deschizi mintea.
Conceptul de "sange albastru" si de nobilime, care aducea cu el dreptul din nastere la conducere isi are radacinile pierdute in istorie, undeva in Sumer.
Ideea de sange albastru se datoreaza concentratiei de cupru din sange care oxigenat devine albastru.
RH negativ si vezi cum se detaseaza de descendentii primatelor.
Crezi ce vrei, adevarul nu se schimba...
0 0
Salut!
Nu am inteeles in totalitate comentariul tau, vrei sa spui ca toate familiile regale sunt reptilieni?

5 Raspunsuri

3 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

 

Aceasta expresie isi are originea in epoca nobilimii franceze. Nobilii aveau mai multe "semne" de distinctie printre care si aceea de a avea piele alba (deschisa la culoare), dovada ca acestia nu erau expusi la soare si "nu munceau" pamantul precum taranii. Avand pielea foarte alba, venele (de culoare albastra) ieseau in evidenta. Astfel, expresia "sange albastru" isi are originea in aceasta epoca.
 
Sursa: aici
Experimentat (2.4k puncte)
0 0
Asadar, avea ceva legatura cu vizualizarea venelor... Am observat fenomenul asta pe "propria piele" (la propriu ;) ) cand am slabit mult (au disparut depozitele de grasime de sub piele) iar venele se vedeau atat de pregnant prin piele (extrem de alba - nu prea o vedea soarele, desi nu sunt de vita nobila ci doar am alergie :) ) incat ajunsese sa imi fie jena sa ies cu maneca scurta pe strada deoarece pielea mea parca era tatuata cu... albastru... :)
Da, mi se pare o explicatie logica... multumesc frumos!
2 0

Expresia vine din Spania medievală şi a apărut, cu pregnanţă,  după Reconquista, adică eliberarea de sub dominatia maură. Nobilii care  nu acceptaseră niciun metisaj cu arabii, pretindeau că ei au un sânge pur, albastru, spre deosebire de cei ce se amestecaseră cu maurii şi care ar fi avut un sânge impur. Încetul cu încetul această culoare a devenit şi preferata marii nobilimi ce au folosit-o în multe moduri: la costume, blazoane, cocardele decoraţiilor, aşa cum marii prelaţii au preferat culoarea roşie, (e cunoscut  roşul cardinal), iar culoarea verde rămânând reprezentativă pentru oamenii de rând.

Cu timpul, expresia aceasta a căpătat şi o nuanţă de ironie.

3 plusuri 1 minus

pt ca venele sunt mai vizibile la nobili, care isi petreceau cea mai mare parte a timpului in interior si implicit erau mai palizi, decat la oamenii de rand, care isi petreceau majoritatea timpului pe camp/afara muncind, fiind implicit mai bronzati.

Novice (110 puncte)
0 0
Multumesc si tie, Cristina! :)
0 plusuri 0 minusuri
Buna doamna Sorina.

Expresia “Sange albastru” vine din EVUL MEDIU de la Spanioli.Mai marea aristocratie spunea ca prin venele lor curge singe albastru spre deosebire de nobilii din categorii inferioare care s-au amestecat cu sange maur.La acea vreme Spania era sub dominatie araba.Oricum daca le taiam vreo vena acelor aristocrati tot singe ROSU ar fi curs din ea.PA
Junior (435 puncte)
0 0
Sadicule!!!:D
0 0
Alte variante sint?
0 plusuri 1 minus

Cianură:

Cianurile sunt substanțe chimice care conțin cel putin un grup cian (C≡N), care constă într-un atom de carbon în legătură triplă cu unul de azot.

Etimologia termenului:

Cuvântului cianură își are originea în grecescul κυανóς (albastru). Acest nume se datorează acidului cianhidric (germ. Blausäure, acid albastru), care a fost sintetizat prin tratarea albastrului prusic cu acid.

Întrebuințări:

Ca otravă, cianura de potasiu a fost utilizată în istorie de către Felix Iusupov, care a încercat să îl otrăvească pe Grigorii Efimovici Rasputin. Acesta însă a supraviețuit otrăvirii datorită doctorului său, care îi dădea adesea să înghită mici cantități din diferite otrăvuri, care contribuiau la imunizarea organismului.

 

La subiect:

In mod frecvent, dupa moartea detinatorului, tronul era ocupat de catre rude mai mult sau mai putin indepartate ale acestuia. Nobilii de rang inalt (conducatorii de state si familiile lor) se temeau de otravirea cu cianura, de aceea ingerau zilnic mici cantitati pentru a se imuniza. Astfel, sangele lor era "albastru", diferit de cel al oamenillor de rand.

 

Novice (123 puncte)
0 plusuri 1 minus
O altă cauză a acestei expresii ar putea fi faptul că nobilii foloseau veselă din argint. Întoxicarea cu argint se manifestă  prin colorarea pielii intr-o nuanță albăstruie.
Experimentat (3.3k puncte)
...