Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 1 minus
4.2k vizualizari
de ce nu se fabrica bani sa ajunga pentru salarii, pensii, datorii.. ?

evident, pana la o anumita limita

si daca nu se fabrica, asta inseamna ca suma banilor trebuie sa fie constanta ?!
Junior (1.1k puncte) in categoria Economie - Afaceri
0 0
Banii nu inseamna nimic daca nu reprezinta bunuri sau servicii.
Deci nu poti produce hartii daca nu ai ceva sa le acopere, asa scade valoarea monedei respective...
Ceea ce e interesant de retinut e ca toti banii reprezinta defapt datorii, aflati cum se fabrica sa nu mai intru la detalii.
0 0
Bravos Iahim !

Dar cam prozaic pentru tine...

3 Raspunsuri

7 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Pentru a explica de ce nu se pot fabrica bani cu nemiluita, trebuie sa mentionam urmatoarele :

- foarte mult timp in istorie s-au folosit numai MONEDE, de AUR, ARGINT, CUPRU, BRONZ, etc. Acestea prezentau dezavantajul ca erau grele si destul de voluminoase. Astfel, mai ales pentru operatiunile comerciale, a inceput sa se foloseasca Bilete la ordin emise de banci recunoscute intre cele doua parti. Ele valorau exact cat valoarea monedelor corespondente si puteau fi transformate la cerere in numerar.

- in timpurile moderne, din motive financiare si de disciplina monetara, privilegiul de a emite bilete de banca a fost restrans la o singura banca - devenita Banca Nationala.

- Principiul s-a pastrat, biletul de banca trebuie sa reprezinte o anumita valoare din bunurile de pe piata - valoare monitorizata de autoritatile statului. Daca aceasta  valoare scade (scade productia economica) sau dimpotriva sunt emise bancnote in exces, apare INFLATIA.  O inflatie mica este sustenabila economic (chiar are si un efect pozitiv stimuland consumul) dar o valoare mai mare initiaza un fenomen economic ruinator numita spirala inflationista. Va mai amintiti anii 90 ?

- In concluzie, Banca Nationala tipareste bani in acord proportional cu volumul productiei nationale (de fapt sunt mai multi factori in ecuatie, nu intru in amanunte), altfel o sa ne pomenim ca avem bani dar nu putem sa cumparam mai nimic cu ei !

Senior (8.7k puncte)
1 plus 3 minusuri
Sa stii ca si eu m-am gandit de multe ori la aceasta chestie, dar dupa cum stiu banii nostri se fabrica undeva in strainatate.
Novice (104 puncte)
0 0
se vede ca gandesti cu unghiile de la picioare !
1 plus 0 minusuri
Salut Mihai.

Banii(Leul Romanesc) nu se tiparesc in Romania si nu este o solutie sa fabricam tone de bani deoarece va creste enorm inflatia si se duce dracu economia tarii care oricum este subreda.In al doilea razboi mondial Germania chiar a avut un plan secret de a falsifica tone de lire sterline pe care sa le arunce din avioane deasupra oraselor Angliei IAR astfel sa le distruga economia.
Junior (435 puncte)
...