Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.4k vizualizari
O problemă mai veche de logică, de care mi-am amintit acum.
Avem un grup de 5 persoane dintre care una este cinstită, adică spune întotdeauna adevărul, iar celelalte 4 sunt oscilante. Oscilante înseamnă că, oricare din ele, supusă unui set de întrebări, răspunde odată adevărat (A) și odată fals (F).
De exemplu, dacă unui oscilant îi punem un șir de 5 întrebări, știm că răspunsurile lui pot fi A,F,A,F,A, dar și F,A,F,A,F, pentru că e alegerea lui dacă la prima întrebare spune adevărul sau nu.
Am voie să pun două și numai două întrebări, pentru a mă lămuri care e persoana cinstită și, implicit, care sunt oscilanții. E alegerea mea dacă pun aceste două întrebări unei singure persoane sau le adresez unor persoane diferite. Mai adaug că toți 5 sunt foarte inteligenți și informați, astfel încât e exclusă situația în care cineva să răspundă "nu știu".
Care ar putea fi două întrebări istețe care să scoată adevărul la lumină?
Senior (6.6k puncte) in categoria Matematica
0 0
am revenit.. cu ganduri pasnice :)

exista varianta ca oscilantul, caruia i se pun doua intrebari, sa raspunda F la prima, F la a doua, sau AA? sau..stim ca daca a raspuns F la prima, urmeaza clar A la a doua intrebare?

intreb..pt. ca in enunt aveti AFAF..si FAFA..
0 0
Oscilantul...oscilează. Adică, dacă la prima întrebare răspunde A, la a doua răspunde obligatoriu F. Dacă la prima întrebare răspunde F, la a doua răspunde obligatoriu A.

De aceea în enunț am exemplificat cu cele două șiruri de câte 5 răspunsuri, pentru a se vedea clar că oscilantul decide dacă răspunsul inițial pe care-l dă e A sau F, în funcție de care secvențele de răspunsuri consecutive sunt de tip AFAFAF....... sau FAFAF........ .

5 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Prima intrebare: Esti om? 3 raspunsuri posibile: AA-"DA", AF-"DA", FA-"NU". Daca nimerim un FA, a doua intrebare este "Cine este cel cinstit?". Daca primim raspunsul "DA" la prima intrebare atunci a doua intrebare va fi: "Care este persoana care ar fi mintit la una dintre intrebari ?". In mod normal un AF ar arata cu degetul catre cel cinstit, iar un AA probabil ar spune "sunt mai multi".
Junior (394 puncte)
0 0
Cu ultima întrebare il puneți de fapt pe AA în imposibilitatea de a da un răspuns precis, ceea ce e echivalent cu a-l obliga să răspundă "nu știu", situație exclusă prin ipoteză. În plus, toți știu că nu doar o persoană poate minți la una din întrebări ci patru, Admit însă că și imposibitatea de a da o informație exactă reprezintă o informație în sine.
Meritați selectarea răspunsului, pentru ingeniozitate și perseverență.
Și o soluție, pe aceeași schemă logică:

1. Dumneata ești cinstit? - prima întrebare.
a) Dacă răspunsul e DA, cel întrebat este ori cinstit, ori oscilant FA. În oricare din cazuri la următoarea întrebare va spune adevărul, deci a doua întrebare este: "Cine este cinstitul?"
b) Dacă răspunsul la prima întrebare e NU, atnci am de a face cu un oscilant AF (cinstitul nu poate spune NU iar un oscilant FA răspunde ca la punctul a), deci la a doua întrebare urmează să mintă. În acest caz a doua întrebare este: "Cine nu este cinstitul?".
0 plusuri 0 minusuri
un gen de intrebari ar fi asa:
1 esti mincinos uneori?
2 ai mintit la prima intrebare?
Doar cel ce spune adevarul va raspunde cu NU si NU in rest vom avea raspunsuri de gen DA cu DA sau NU cu DA.
Experimentat (2.3k puncte)
0 0
Este corect ce spuneți, dar, dacă pun aceste întrebări unui oscilant, tot ce aflu e că acesta e oscilant și nu știu nimic de ceilalți 4. Probabilitatea de a-l nimeri pe cel cinstit e de doar 1/5, deci cu aceste întrebări am șanse de 1/5 să lămuresc cerința problemei. Am nevoie de întrebări pentru care rezolvarea să nu depindă de alegerea celui (celor) întrebat(i).
Prin ipoteză, numărul maxim de întrebări este 2, nu rezultă nicicum că pot pune câte 2 întrebări fiecărui membru al grupului.
0 0
aaa ok acuma am inteles.hmm e ceva mai dificil atunci:D
0 0
Ma adresez de doua grupului cu aceeasi intrebare banala (daca sunt murdar pe fata, etc.). Cel care repeta raspunsul e omul cinstit.
0 0
@puriu. Nu pot întreba grupul. Pot pune numai două întrebări. Sunt liber să le pun unei singure persoane aleasă de mine din grup, sau să aleg două persoane și să pun fiecăreia căte o întrebare, asfel încât, după ce primesc cele două răspinsuri, să mă lămuresc cu certitudine asupra fiecărui membru al grupului: este cinstit sau oscilant.
0 0
Raspunsul poate fi doar DA sau NU?
0 0
@valangjed. Răspunsul nu e neapărat DA sau NU, răspunsul depinde de întrebare. Dacă îl întreb cum îl cheamă îmi va spune un nume. Dacă îl întreb dacă are pisică îmi va răspunde prin DA sau NU.
0 0
acuma nu am idee daca ei se cunosc intre ei.Daca da ecuatia ar fi mai simpla.
0 0
@zec. În enunț se spune că sunt foarte inteligenți și informați, astfel încât este exclusă situația în care cineva să răspundă "nu știu". Adică oricare din ei are un răspuns, pentru  orice întrebare care i s-ar pune  despre orice, diferit de "nu știu".
0 plusuri 0 minusuri
Pun cele doua intrebari aceleiasi persoane.
1.Care din colegii tai minte uneori?
2.Care din colegii tai nu minte niciodata?
Daca il nimeresc pe cel cinstit acesta ii va arata pe ceilalti 4 la I-a intrebare si pe nimeni la intrebarea 2.
Daca nimeresc un AFA acesta va arata trei colegi la I-a intrebare si pe unul dintre acesti trei la a II-a intrebare deci al patrulea e cel cinstit.
Daca nimeresc un FAF acesta ii va arata pe toti 4 la prima intrebare si pe cel cinstit la a doua intrebare.(Nu cred ca este chiar bine, la ultima varianta am mizat pe faptul ca incercand sa se dea cinstit si fiind inteligent, se gandeste ca la prima intrebare trebuie sa arate 4 persoane dar ar putea arata doar trei si atunci raspunsul meu e gresit).
Junior (820 puncte)
0 0
Întrebările ar fi clarificatoare dacă am avea doar două situații, A și AFA. Dar mai e și FAF. Și, așa cum ați observat singur, tocmai pentru că respondentul e inteligent, dacă alege să mintă la prima întrebare, el va indica doar trei persoane, astfel încât să nu puteți distinge daca sunteți în situația AFA sau FAF.
0 plusuri 0 minusuri
poti pune intrebari gen "cine este oscilant?", "cine spune adevarul?"?
Novice (105 puncte)
0 0
Poți pune aceste întrebări, dar, de exemplu, la prima, nu poți impune celui care, eventual, spune adevărul, să-ți arate mai mult de 1 oscilant.
0 0
atunci..o pun la plural: "cine sunt oscilanti?" oscilantul va raspunde in caz 1: cei trei; in caz 2: el. asta ar fi solutia. dar nu cred ca poate fi asa banala. poate ai omis sa ne spui ceva..
0 0
Nu e clar ce spuneți în comentariu. Nu încercați și un răspuns clar și argumentat?
N-am omis nimic în enunț.
0 0
nu e clar..pentru cine? in fine..sa zicem..(!)
<intreb pe unul din cei 5: "cine sunt oscilanti?". daca am nimerit un oscilant, avem doua variante de raspuns posibile: 1. spune adevarul - "eu si aceia 3"; 2. minte - "cel de-acolo". oricare ar fi raspunsul lui, nu mai e necesara a doua intrebare. la fel si daca il nimeresc pe cel care spune adevarul, nu mai e necesara a doua intrebare. de ce? pentru ca oricare din cazuri il identifica pe cel care spune adevarul.>
e suficient de clar si argumentat? mi-ati dat voie sa pun intrebarea asta si..daca spuneti ca n-ati omis nimic in enunt, atunci..nu vad de ce raspunsul meu n-ar fi corect. va astept..
0 0
Cel care minte poate spune: "Acestia 4."Este tot minciuna pentru ca intre cei 4 exista si cel "cinstit".Este aceasi situatie cu "raspunsul" meu doar ca intrebarile sunt formulate altfel.
0 0
@Muresan Andrei.
1. Nu era clar pentru nimeni, inclusiv pentru dvs. de vreme ce în ultimul comentariu, la cazul 1 ați simțit nevoia să înlocuiți formularea "cei trei" cu "eu și aceia 3".
2. Dacă nimeriți un oscilant care minte, la întrebarea "cine sunt oscilanti?" el  indică eronat oscilanții, la plural, pentru că asta l-ați întrebat, iar el nu minte cum vă convine dumneavoastră.
Punând întrebarea la singular aveați pretenția ca răspunsul adevărat să indice o pluralitate.
Schimbând-o la plural, aveți pretenția ca răspunsul fals să indice o singularitate. Nu ține.
Căutați întrebări, eventual două, care să înlăture orice ambiguități.
0 0
ador..sa fiu mediocru cu ifose de geniu si sa vorbesc de dragul de a ma asculta vorbind! - ma refeream la mine..
sa va explic notiunea de F si A..pe care le-ati enuntat si sa repet ca in enunt nu precizati PA (partial adevarat), PF(partial fals)? deci avem 4 variante de raspuns/oricare din cei 4? e ghicitoare? in acest caz eu ma retrag si astept sa vina careva cu capacitati paranormale..
0 0
In logică nu există parțial adevărat sau parțial fals. Nu mi s-a părut că aveți ifose de geniu, nu fiți chiar atât de autocritic.
0 0
sa dau totusi un raspuns, daca tot am batut drumul pana aici: acestia 3 spun adevarul? acela spune adevarul?
o sa ma explic daca mi-o cereti, dar..sunt convins ca dumneavoastra intelegeti!
0 0
Nu am înțeles ultimul comentariu și aș vrea să vă explicați. Iar dacă dialogul rămâne la subiect și nu alunecă prea tare în plan personal și emoțional e un câștig pentru toată lumea.
0 plusuri 0 minusuri
As pune doua intrebari la care cunosc si eu raspunsul, de ex,le-as cere sa imi spuna ce culoare are parul meu si apoi ochii mei, iar dintre toate cele 5 variante de cate 2 raspunsuri doar una are ambele raspunsuri corecte.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Nu se pun doua intrebari fiecarei persoane.Asa era foarte bun raspunsul user-ului zec.Intrebarile se pun o singura data dar nu conteaza cui.
0 0
Luke, a comentat valangjed și pentru mine :)
0 0
aha... am priceput abea acu..
0 0
daca aleg cei 4 sa spuna adevarul, vei avea ambele raspunsuri corecte de la oricare dintre ei ;)
0 0
e prea usoara problema cu doua intrebari! hai sa va vad cu o singura intrebare!
...