Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
3.9k vizualizari
Daca presiunea medie la nivelul marii este de 1000 hPA care este echivalenta cu o greutate de 1kg/1cm². Care este presiunea in hPa si greutatea atmosferei (in kg/cm²) deasupra urmatoarelor inaltimi: 5,6 km, 16 km, 100 km?

 

M-ar ajuta foarte mult sa mi se explice cum s-a calculat.

Multumesc!
Novice (120 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Mulțumesc pentru cartea d-nei Sabina Ștefan. Mă bucură cu atît mai mult cu cît d-na Ștefan mi-a fost profesoară în facultate, mai exact se ocupa de noi la lucrările din laboratorul de termodinamică.

Pentru rezolvarea problemei folosiți formula 1.12 din carte, cea care spune că presiunea scade exponențial cu înălțimea. Este o formulă aproximativă care neglijează unele chestii, dar în practică dă rezultate bune, iar simplitatea ei o face foarte ușor de folosit. În plus e și intuitivă, pentru că e normal ca presiunea să scadă exponențial, avînd în vedere că, pe măsură ce urcăm, cantitatea de aer care acționează de deasupra e din ce în ce mai mică, deci și presiunea e tot mai mică, și atunci și densitatea e tot mai mică.

După ce calculați presiunea puteți găsi imediat și greutatea coloanei de aer de deasupra. Relația dintre cele două e simplă: p = G/A, pentru că greutatea aerului de deasupra e singura cauză pentru care există presiunea. Țineți cont că greutatea G = m*g. Din asta vă ies unitățile de kg/m2.

Mai vedeți și aici:

https://en.wikipedia.org/wiki/Barometric_formula
https://ro.wikipedia.org/wiki/Formula_barometric%C4%83

John Flower 1 are dreptate că e o problemă cu unitățile de măsură și că e un abuz de limbaj să spui că presiunea se exprimă în kg/m2. Dar acelea sînt de fapt kilograme-forță, chiar dacă nu le zicem explicit așa. Avantajul e că ne e mai ușor să înțelegem kilogramele (forță) decît newtonii.
Expert (12.9k puncte)
1 plus 0 minusuri
Greutatea este o masura a unei forte. Kg este unitate de masura a masei.

Este foarte complicat sa calculezi precis presiunea atmosferica reala in situatia in care atmosfera nu este stationara, omogena, etc..., (temperatura, deplasare, compozitie, etc...), ci depinde de mult prea multi factori/parametri, inclusiv acceleratia gravitationala in locul/aria luat/a in considerare. Probabil ca s-au facut masutatori ale parametrilor in foarte multe situatii si s-a determinat in ce masura afecteaza fiecare presiunea, rezultatele fiind apoi utilizate pentru implementarea unei formule de complexe de calcul, care aproximeaza acceptabil valorile reale.
Junior (743 puncte)
1 0

Intrebarea este luata din cartea "Fizica Atmosferei Vremea si Clima - Sabina Stefan" de la pagina 45, iar ecuatiile se gasesc la paginile 28-29. Cunostintele mele infime in fizica, nu-mi permit sa inteleg cum s-ar putea calcula... De asta am postat, afland raspunsul la intrebare poate reusesc sa deduc cum se calculeaza.

 

...