Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
4.0k vizualizari
Reacția prin care se desface un dublet electronic este Pi sau Sigma si se numește Adiție??
Novice (110 puncte) in categoria Chimie

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Reactiile nu se pot categoriza in reactii pi sau sigma.

Legaturile (si electronii), in schimb, sunt de tip sigma si pi. Vorbind mai pe intelesul tuturor, legatura sigma este o simpla legatura, spre exemplu intre atomul de carbon si cei 4 hidrogeni ai metanului, sau legatura C-C din molecula etanului (impreuna cu hidrogenii aferenti).

In molecula etenei H2C=CH2, exista 5 legaturi sigma: cele 4 C-H si una C-C la care se mai adauga o legatura pi (legatura pi formeaza legatura dubla)

In molecula acetilenei, HC≡CH, exista 3 legaturi sigma: 2 C-H si una C-C la care se mai adauga 2 legaturi pi formand legatura tripla.

Un ultim exemplu este molecula benzenului. Hexagonul propriu-zis sunt legaturile sigma, iar legaturile duble interioare reprezinta electronii pi delocalizati.

 

Astfel, intr-o reactie de aditie trebuie sa fie neaparat prezenta nesaturarea intrucat reprezinta centru de reactie. Aditiile sunt de 4 tipuri, cu mecanisme de reactie diferite: aditii nucleofile, aditii electrofile, aditii de radicali liberi si cicloaditii. La nivel de liceu/admitere nu se studiaza mecanismele de reactie si in principiu reactiile predate sunt la nivel de aditii nucleofile si electrofile. Ca si explicatie, se spune faptul ca se rupe legatura pi (am explicat mai sus care e) si se aditioneaza celalalt reactant la carbonii care se aflau in legatura dubla. (ATENTIE la benzen - nu are acelasi comportament)

In final, sondajul creat de tine nu are sens. Cum am mentionat, reactiile nu se pot clasifica in sigma si pi pur si simplu.

Novice (161 puncte)
...