Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.6k vizualizari

Nu e o întrebare propriu-zisă, ci mai mult o invitație de a face un experiment foarte simplu.

Cîntăriți-vă de mai multe ori pe zi, în special înainte și după activități care puteți presupune că duc la schimbarea masei corporale – de exemplu cînd mîncați, beți apă, mergeți la veceu, alergați, faceți duș sau baie etc. –, dar și între astfel de activități, să zicem măcar o dată la fiecare oră. Folosiți un cîntar cu o rezoluție cît mai bună, de exemplu 0,05 kg sau 0,10 kg, și notați rezultatele într-un tabel. Notați și activitățile. Continuați experimentul măcar vreo două zile, ca să puteți observa variațiile sistematice. De exemplu faceți-l în zilele de odihnă cînd sînteți acasă tot timpul. Vine vacanța de iarnă, vine Crăciunul cu mesele lui puțin cam prea pline, deci e momentul potrivit pentru a scoate cîntarul din debara și a-l șterge de praf.

Apoi faceți un grafic cu rezultatele. Și apoi mirați-vă.

Și ca să pun totuși o întrebare, deși e cea evidentă, iată: ce lucruri interesante observați în grafic și cum le explicați?

Prefer să primesc răspuns de la cei care chiar au făcut experimentul, dar ar fi interesant să vedem și ce ipoteze au cei care doar ghicesc ce s-ar observa.

Apropo de experimentele făcute acasă, a făcut cineva experimentul acesta cu traiectoria umbrei? Azi e solstițiul de iarnă, deci dacă nu l-ați făcut deja, acum ar fi un moment excelent pentru a-l începe.

 

Expert (12.9k puncte) in categoria Corpul uman

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

Eu am experimentat şi încă mai experimentez acest fenomen al pierderii masei corporale. Printre lucrurile interesante pe care le-am observat ar fi pierderea în greutate de pe timpul nopţii. Acum spre exemplu în sezonul rece pierd aproximativ 200-300 de grame pe noapte, dar vara am observat pierderi corporale chiar şi de 600 de grame, evident fără să merg la baie. Vara, după aproximativ 2 ore de mers pe jos cu o viteza de aproximativ 6-7 Km/h, am constatat o pierdere în greutate de 1.5-2 Kg. Tot vara în urma unui efort intens de câteva ore de urcat şi coborat de pe munte deşi am consumat aproximativ 2L de apă când am ajuns acasă am constatat o pierdere în greutate de 2.5 Kg. Explicaţia acestui fenomen este faptul că putem pierde cantităţi semnificative de apă doar prin transpiraţie şi prin respiraţie, chiar şi atunci când nu suntem activ fizic sau când dormim şi cu atât mai mult atunci când suntem activi din punct de vedere fizic.

 

Un alt lucru pe care l-am observat este că greutatea mea corporală variază cu aproximativ 1.2-1.5 Kg de dimineaţa până seara, dar creşterile/pierderile puse pe seama ingestiei/excreţiei de alimente m-au surprins mai puţin comparativ cu pierderile de apă prin transpiraţie/respiraţie. Un alt lucru interesant (dacă este adevărat) referitor la subiectul pierderii masei corporale ar fi că grăsimea arsă în urma proceselor metabolice părăseşte corpul sub formă de CO2 şi H2O. Ruben Meerman, autor al studiului, explică faptul că grăsimea eliminată în procesul de slabire se transformă în dioxid de carbon şi apă. Acesta a precizat că CO2-ul este eliminat prin plămani, în timp ce apa poate fi eliminată în mai multe feluri.

Specialistul sustine că dacă o persoană slăbeste 10 kilograme, din totalul de grăsime 8,4 kg se transformă în dioxid de carbon, iar 1,6 kg va fi apa. Aceasta ar fi sursa informaţiei pe care nu pot să o susţin sau să o contrazic cu argumente deoarece nu am suficiente cunoştinţe în acest domeniu.

Junior (925 puncte)
2 0
Mulțumesc pentru răspuns și pentru trimiterea la acel articol.

Eu abia zilele trecute m-am învrednicit să fac în sfîrșit experimentul, deși de mult mă tot gîndesc la el. Așa că nu am date pentru vară, ci doar pe astea din timpul iernii.

Ce m-a surprins este că în perioadele cînd nu fac nimic (de exemplu cînd dorm) masa corporală descrește mult mai rapid decît mă așteptam. Eu aș fi crezut că masa corporală e practic constantă în perioadele cînd nu mănînc sau beau nimic, cînd nu mă duc la veceu și cînd nu transpir intens. Dar am constatat că graficul meu e plin de pante descrescătoare, toate cu aproximativ același unghi, și anume descreșteri de circa 40 g/h, adică echivalent cu aproape 1 kg/zi.

Mi-am pus întrebarea: cît din descreșterea asta vine din eliminarea de apă (respirație și transpirație) și cît vine din eliminarea de carbon? Am făcut și un calcul, din care reiese că aproximativ o treime (13 g/h) e pierdere de carbon și restul de apă. Calculul e simplu și se bazează pe următorii parametri, din care unii îi știam și alții i-am luat de pe internet:

- volumul de aer inspirat și expirat în condiții de relaxare: 12 L/min
- fracțiunea de CO2 în aerul inspirat: 0,4%
- fracțiunea de CO2 în aerul expirat: 4%
- volumul a 1 mol de gaz: 24,5 L
- 1 mol de C: 12 g

Am lucrat în ipoteza că singura sursă de oxigen molecular este aerul inspirat (am considerat că oxigenul din apă rămîne în apă) și că tot carbonul produs în urma metabolismului celular este eliminat sub formă de CO2. Nu știu ce rol joacă digestia în toată povestea asta și am neglijat-o.

Din calcul mi-a ieșit că un adult elimină 13 g/h masă sub formă de carbon prin respirație, în condiții de relaxare. Pe timp de efort cantitatea crește de cîteva ori, în funcție de intensitatea efortului, de exemplu de circa 5 ori la un efort intens.
1 0

Cu întârziere şi scuzele de rigoare, îţi mulţumesc şi eu pentru detaliile oferite. Din ce am experimentat eu până acum, pot să confirm că rezultatele calculelor pentru starea de repaus fizic au o precizie destul de mare. Aş vrea să zic că în cazul unui efort intens (cu un puls de 150-160 bpm), chiar dacă temperatura ambientală este de 20 de grade Celsius, totalul de masă pierdută în cazul meu este de 1Kg/h.

În alta ordine de idei, am constatat că apa pe care corpul o elimină prin urină, este în raport cu numărul de calorii ingerat. Fiecare Kcal este metabolizată folosind 1 g de apă. În stare de reapus fizic dacă cineva se alimentează cu 1000 de Kcal/zi şi bea 2L de apă, o să elimine mai multă apă decât dacă ar fi consumat 1500 de Kcal şi 2L de apă.

...