Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
867 vizualizari
Buna ziua,

Puteti va rog sa-mi demonstrati, riguros matematic , efectul gravitational de deplasare spre rosu , asa-zis-ul efect Einstein ?

 Multumesc anticipat!
Novice (327 puncte) in categoria Fizica
1 0
Vă puteți ajuta de acest link care abordează în mod intuitiv și suficient de riguros problema ridicată. Vedeți, mai ales în partea a doua, exemplul cu clasicii Alice și Bob.  La un nivel mai înalt de rigoare lucrurile devin complicate și reclamă cunoștințe avansate de analiză tensorială și altele.

http://www.askamathematician.com/2010/02/q-why-does-going-fast-or-being-lower-make-time-slow-down/
1 0

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Efectul "gravitational redshift", ca si cel de curbura a luminii in camp gravitational, sunt consecinte ale TRG. Nu au fost demonstrate matematic de catre Einstein, dar au fost dovedite experimental.
Junior (817 puncte)
0 0

"Efectul "gravitational redshift", ca si cel de curbura a luminii in camp gravitational, sunt consecinte ale TRG. Nu au fost demonstrate matematic de catre Einstein, dar au fost dovedite experimental."

Cum adică nu au fost demonstrate matematic, deoarece tocmai Einstein le-a susţinut printr-un bun aparat matematic demonstrat ulterior prin evidenţe fizice.

0 0
au fost demonstrate de catre Hilbert,iar modelul matematic creat de Minkovski.
0 0
Atenție! Matematica e perfectă, matematicienii sînt perfectibili!
0 plusuri 0 minusuri
Două mari erori! Una   - Principiul echivalenței presupune un cîmp gravitațional uniform într-un spațiu de un anumit volum, din univers; așa ceva nu există.   A doua   - O undă de lumină sau sonică nu-și modifică frecvența odată ce a fost emisă, adică a părăsit sursa ce a generat-o Atenție! Una e frecvența (lungimea de undă) a razei de lumină și altceva ce în, anumite condiții, ochiul sau instrumentul de măsură poate să vadă o altă frecvență (lungime de undă). Ex: avem o sirenă pe 1000 Hz, în vînt și doi oameni cu urechi bune și ambi  cu fața la sirenă, dar unul cu fața în vînt,  iar al doilea cu spatele în vînt; cel cu fața în vînt va auzi un sunet peste o mie de Hz, iar cel cu spatele va auzi o frecvență sub o mie de Hz,
Experimentat (3.3k puncte)
...