Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
4.4k vizualizari
Dau drumul unui corp cu masa de 6 kg de la o inaltime de 30 m. Ce viteza atinge, care este forta de impact, cum se calculeaza si cu ce formule?
Novice (196 puncte) in categoria Fizica
1 1

În cele 6 kg intră și parașuta? Vă dați probabil seama că forma corpului poate fi importantă. Una e să lași să cadă un bolovan de 6 kg, și alta e dacă un bolovan de 5 kg e însoțit de o parașută de 1 kg deschisă larg. La sol viteza va fi foarte diferită, iar impactul e foarte diferit și el.

Și cum definiți forța aceea de impact?
 

0 0
Am editat textul intrebarii, eliminand noi problemele de ortografie.
0 2
He he, și după corectare textul e plin de greșeli ortografice, pentru că toate literele cu diacritice sînt scrise fără. De fapt e o problemă generalizată la Scientia.ro: practic toată interfața e scrisă greșit.

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Simplu,
S=v0t+gt2/2, unde v0 este viteza initiala (0 in cazul de fata), g este acceleratia gravitationala, si t este timpul de cadere.
Stii S, stii g, si ai o ecuatie de gradul 2 cu o necunoscuta, din care trebuie sa il scoti pe t.
Dupa ce il scoti pe t, afli timpul de cadere, pe care il poti corela cu acceleratia gravitationala ca sa afli viteza de impact.
Ulterior afli energia cinetica a corpului folosind formula Ec=mv*v/2

In cazul asta avem asa:
t=2,5 secunde => viteza va fi de 25m/s (am mers pe g=10m/s ca sa fie mai simplu calculul, in realitate este 9,81m/s2)
Energia cinetica a unui corp de 6kg care se deplaseaza cu 25m/s este=1875 Jouli
Novice (248 puncte)
0 1
Este o ecuatie de gradul 2 cu o necunoscuta iar t ne da ceva mai putin de 2,5.
0 0
Gradul 2, scuze. Da, este mai putin de 2,5. Mai exact 2,449 dar am rotunjit.
1 plus 0 minusuri
pai corpul respectiv are o energie potentiala relativa fata de centrul pamantului egala cu E=mgh unde g este acceleratia gravitationala ,m este masa,iar h este inaltimea

In timpul caderii energia trebuie sa se conserve ,astfel cand corpul atinge solul energia potentiala este 0 dar are energie cinetica egala cu energia potentiala initiala.

E cinetica= E = mv^2/2 deci (mv^2)/2=mgh  ... inlocuiesti si afli viteza

nu poti calcula forta de impact decat daca iti zice cat se cufunda corpul in sol, daca se cufunda un "d" atunci energia cinetica este egala cu lucrul mecanic efectuat de forta medie de impact:   F/2 x d = mv^2/2 => F= mv^2/d

 

 sper ca te-a ajutat !
Novice (327 puncte)
Albert Einstein
2 0
Cosmin a dat raspunsul corect doar in ce priveste viteza. In legatura cu forta de impact are partial dreptate, adica nu poti sa o calculezi numai din datele pe care ni le-ai spus, insa de regula se calculeaza din principiul al doilea: F = dp/dt, deci trebe sa stii timpul de impact, adica timpul cat dureaza impactul. Variatia impulsului este de la mv, v fiind viteza de impact, la 0. Nu trebe neaparat ca un corp sa se cufunde ca sa existe o forta de impact, altfel ce ne-am face cu ciocnirile elastice, corpurile nu se cufunda unul in celalalt,dar totusi exista forte de impact :) .
0 0
Mersi pt raspunsul mai detaliat :)
0 0

Poate asta va mai ajuta cu ceva. In cazul in speta, forta de impact cred ca mai degraba se refera la impuls.

Asa cum ati luat in calcul ipoteza ideala a caderii fara frecarea cu aerul, puteati considera si mpactul, spre exemplu, perfect elastc sau plastic/neelastic, in ambele cazuri forta fiind aceeasi rezultand din acceleratia negativa/deceleratia corpului cu masa m de la viteza finala de cadere la viteza 0 intr-un interval de timp infinitezimal. Diferenta intre cele doua situatii este doar in privinta repartizarii energiei cinetice: total inapoi la corpul care ricoseaza, sau total la cel de care se loveste si ramane cu/pe el. In realitate ambele sufera deformari si o parte din energie se transforma si in caldura, dar forta impactului nu depinde decat de masa si viteza daca timpul e extrem de scurt.

...