Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari
Din unele puncte de vedere, la aceleasi coordonate din emisfera sudica, unele aspecte din intrebare si raspuns difera. Care ar fi insa cea mai ciudata observatie care se poate face, (chiar si fara folosirea vreunui ceas)?.
legata de un raspuns la: Mișcarea aparentă a soarelui pe cer
Junior (743 puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Eu nu v-am înțeles întrebarea. Dar poate o înțeleg alții și răspund ei.
0 0
"În România asta înseamnă momentul în care soarele se află exact spre sud". Numai in Romania?.
0 0
Nu numai în România. Dar și cu indiciul ăsta tot n-am înțeles întrebarea. Mi se pare cifrată. Și apoi nu înțeleg ce ar putea însemna „cea mai ciudată observație”. Ce i se pare unuia ciudat altuia i se poate părea mai puțin ciudat, și invers.
0 0
Cred ca doar te prefaci ca nu intelegi, ca sa dau mai multe indicii altora.

Exista si locuri in care acea afirmatie nu este valabila?.

Hai sa zicem ca pentru unii ar putea parea ciudat un fenomen care se petrece altfel decat se asteapta/altfel decat sunt obisnuiti sa se petreaca.
0 0
Nu joc teatru și nici n-ar avea rost. Chiar nu înțeleg.

Da, există locuri pe glob unde la trecerea la meridian soarele e spre nord. Apoi există locuri unde o parte din an soarele la amiază e spre sud și cealaltă parte din an spre nord (și două momente din an cînd soarele trece la zenit).
0 0
Intrebarea mea are mai stransa legatura cu miscarea aparenta a Soarelui pe bolta, decat a ta, in sensul ca pentru a pune in evidenta acea diferenta de timp sau viteza de deplasare, trebuie sa-l urmaresti cu ceasul in mana luni sau ani de zile, diferenta care, (daca am inteles eu bine), este aceeasi pe oricare paralela si difera putin pe meridiane divrese. Fenomenul la care ma refer, poate fi observat in orice zi insorita, pe orice meridian, in orice anotimp, la orice ora de la rasarit la apus, cu ochiul liber, in cateva secunde sau minute, chiar si stand cu spatele la Soare.

Apoi te-ai referit la Romania de parca ar fi un caz particular, [desi trebuia sa te referi la locul/locurile cu coordonatele aflate pe meridianul dupa care e stabilita ora oficiala a amiezii, (cea neajustata la ora de vara)], care daca acceptam inexactitatile date de diferentele de latitudini fata de meridianul acestei ore oficiale pentru toate tarile si orasele, e cazul majoritatii oraselor lumii.

Am neglijat sa fac aceasta observatie deoarece imi conveneau "coordonatele" Romaniei, fenomenul fiind mai usor de observat decat in cazurile oarecum particulare, (cu populatii si suprafete mai mici), din ultimul tau comentariu.
0 0
Renunț. Nu înțeleg întrebarea și pace. Nu înțeleg ce cere. Dar nu mai insist, că doar întrebarea nu e pentru mine personal. Cum ziceam, poate alții o înțeleg și răspund ei.

România nu e un caz particular decît în sensul că probabil mulți din cei care participă aici se află în România sau se raportează la ea într-un fel sau altul. Sau măcar știu unde e pe glob. De-asta am dat-o ca exemplu. Mi-a fost mai ușor așa decît să spun ce se întîmplă în fiecare punct de pe glob, cu cele 5 cazuri separate: zonele polare, zona dintre tropice și restul. Și nici nu era relevant să despic firul în cinci cînd de fapt trecerea la meridian nu depinde de latitudine (decît poate în măsură infimă).
0 0
Nici nu m-am legat de aceste aspecte decat acum, cu intentia de a da indicii suplimentare.

Exclude zonele extreme si centrala. E chestie de orientare turisica sau navala, etc..
0 0
Cum ziceam, nu mai insist.

Dar ca sfat de ordin general, dacă îmi permiteți, vă propun ca atunci cînd puneți o întrebare s-o recitiți cu ochii celor care nu știu ce aveți în minte. Am observat și pînă acum că uneori dați explicații greu de înțeles din cauza lipsei unor informații pe care probabil dumneavoastră le considerați stabilite deja. Interlocutorii sînt puși în situația de a ghici la ce vă gîndiți.
0 0
Ironia soartei/sortii e faptul ca exact de la tine ma asteptam sa primesc/primim raspunsul corect si am scris intrebarea cu gandul ca ai putea fi printre putinii fericiti care au vazut fenomenul cu ochii lor, dar putea/poate fi si imaginat. Ideea mea era ca probabil ai fost si in emisfera sudica la o latitudine asemanatoare cu a noastra..

Mai pun trei intrebari ajutatoare, doua in acest raspuns si eventual ultima in urmatorul, apoi voi da eu raspunsul daca nimeni nu raspunde corect.

Floarea soarelui se orienteaza rotindu-se evident mereu cu inflorescenta catre Soare, Sensul de rotire este cel orar sau antiorar/trigonometric?. De ce?.
0 0
Ca să fie clar, eu nu vreau să mă ajutați cu indicii pentru răspuns, ci vreau să înțeleg întrebarea. În fine, voiam să înțeleg întrebarea, că acum nu mai vreau nimic.
0 0
Bine atunci, am sa raspund acum incepand cu ultima.

Pentru ca miscarea aparenta a Soarelui, (si a Lunii), pe cer, este inversa in emisfera sudica.: de la Est spre Nord si apoi Vest, spre stanga.

Depinde in ce emisfera se afla.

Pentru orientare, cand nu ai busola, cu ajutorul lungimii minime a unei umbre poti determina momentul amiezii si directia Nord-Sud, iar urmarind sensul de deplasare al ei, acelasi ca al Soarelui pe cer, iti da indicii asupra sensului in care sa afla fiecare din poli.

Am specificat ca ipoteza ta e valabila in majoritatea oraselor lumii pentru ca aceasta e repartitia globala a oraselor, predominanta in emisfera nordica.
0 0
Ceva nu e în regulă.

1. Eu nu ceream un răspuns, ci o întrebare (clară). Asta cînd ceream ceva, că acum nu.

2. Nu-mi dau seama la care întrebare se potrivește răspunsul „Pentru că mișcarea aparentă [e inversă]”. După formă pare să se potrivească la o întrebare care începe cu „De ce”, dar nu găsesc întrebarea.

3. Mișcarea aparentă a soarelui care e inversă în emisfera sudică vi se pare cea mai ciudată observație care se poate face?
0 0
1. Ai dreptate. Intrebarea initiala era legata de miscarea aparenta a Soarelui pe cer. Scuze ca nu am specificat, credeam ca e evident/se subantelege. Din comentarii si raspunsuri reiese insa clar ca si tu ai inteles despre ce e vorba.

2. Credeam ca este evident ca am inceput cu raspunsurile in ordine inversa la ultimele doua intrebari: "Floarea soarelui se orienteaza rotindu-se evident mereu cu inflorescenta catre Soare, Sensul de rotire este cel orar sau antiorar/trigonometric?. De ce?".

3. Nu am gasit alt termen potrivit. Poti sa-mi sugerezi altul?. Imi poti descrie pe scurt o alta observatie asupra miscarii aparente a Soarelui pe cer, "mai nu stiu cum"?.
0 0
A, deci vorbeați de întrebările din comentariu. Ați avut probabil impresia că nu știu să răspund la ele și m-ați ajutat. Eu credeam că vorbiți de întrebarea-întrebare, cea pe care n-o înțeleg eu.

O întrebare clară ar fi fost asta: prin ce diferă mișcarea soarelui pe cer în emisfera sudică și emisfera nordică? Astfel cititorii înțelegeau ce cereți și în plus aveau libertatea să aprecieze singuri cît de ciudat sau neciudat e fenomenul.

Am fost într-adevăr în emsifera sudică, în Australia, dar dacă nu ești atent cum se mișcă soarele nici nu observi că e altfel. La fel, noaptea poți să te uiți la stele, dar dacă nu cunoști constelațiile vizibile din emisfera nordică nu-ți dai seama că acolo se văd alte stele.

Dacă e să vorbim de lucururi cu adevărat ciudate despre zi și noapte, adică deosebite net de cele cu care sîntem obișnuiți, iată cîteva exemple:

- Dincolo de cercul polar ziua are tot 24 de ore primăvara și toamna, dar iarna e noapte continuu și vara e zi continuu.
- În zona ecuatorului (între tropice) umbra e uneori spre sud și uneori spre nord.
- Pe Stația Spațială Internațională ziua are vreo 90 de minute.
0 0

Nu era o problema de matematica sau fizica sa solicite un singur raspuns si precis, deci nu era necesar sa fiu atat de limitat in exprimare, pe care si tu ai inteles-o dar insisti ca nu.

Arogandu-mi aceasta libertate in formulare, nu ti-am cerut sa reformulezi intrebarea ci sa inlocuiesti doar termenul "ciudat" cu altul mai potrivit. Cititorilor le-am dat totala libertate in apreciere si cred ca am dat si suficiente indicii ca sa inteleaga ce cer.

"Care ar fi ..... observatie care se poate face, (chiar si fara folosirea vreunui ceas)?." implica de la sine atentie si/sau imaginatie.

Alte lucruri mai ciudate despre miscarea Soarelui pe cer observabile in zona temperata, (coordonatele Romaniei transpuse in emisfera sudica), am cerut sa-mi descrii, nu despre zi si noapte.

0 0
Nu, eu de fapt nici acum nu înțeleg întrebarea, în sensul că dacă mi se pune din nou în alt context tot nu știu ce vrea de la mine.

Dar hai să zicem că sînt eu mai prost și pricep greu. E sugestiv totuși că nimeni altcineva nu a venit aici să răspundă sau să comenteze. Ar trebui să vă dea de gîndit.
0 0
Oricat m-as gandi, nu vad decat pe cineva care se face ca e orb si sustine ca nu vede, insa refuza sa deschida ochii, iar celorlalti le este rusine, frica, etc... sa-i spuna ca trebuie doar sa-i deschida ca sa vada, ca sa nu-l puna intr-o postura jenanta.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...