Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
9.4k vizualizari

O ladă de nisip de masă M este suspendată de un cablu formînd un pendul balistic ( denumire specifică acestei întrebări). Un glonţ de masă m care pătrunde în ladă o ridică la o înălţime h

M = 5 kg, m= 20 g, h = 12 cm. Ciocnirea dintre glonţ şi ladă este neelastică, iar alte precizări consider că nu mai sînt necesare.

Care este viteza glonţului la impact şi cum se determină?

Senior (5.0k puncte) in categoria Fizica
1 0
Probabil ați presupus că glonțul vine pe o direcție orizontală, dar asta ar trebui precizat, pentru că rezultatul depinde și de unghiul de atac.
1 0
Aşa este, nu ştiu cum de mi-a scăpat acest lucru.
2 0

Vă salut!

 

Pe baza explicațiilor de aici 

am aflat că viteza glonțului este de 385,14 m/s.

1 0
Mi-a plăcut foarte mult răspunsul dvs. chiar sub forma unui clip la care m-am tăvălit de rîs din cauza vocii interpretului şi a modului de desenare pe ecran, dar este impecabil. Habar nu aveam că este o problemă clasică, asta se întîmplă dacă nu eşti conectată la fizică. Sînt convinsă că eraţi capabil să explicaţi de unul singur legile fizicii care se folosesc în această problemă, dar aţi preferat această soluţie care este mai.... nu găsesc un termen potrivit în română. Nu pricep de ce nu l-aţi pus ca răspuns, ci doar comentariu.
0 0
Mă bucur că v-a plăcut!

Recent am aflat de această problemă clasică. Mai am multe de aprofundat ca să ajung la performanțele domnului care explică.
1 0
Radu, nu înțeleg de unde vine valoarea 385,14 m/s. Mie îmi iese cam 122 m/s. Ambele valori sînt rezonabile, a mea se potrivește mai bine cu un pistolet, a dumneavoastră cu o pușcă cu lunetă. Care o fi corectă?

E drept că în exerciții nu e foarte importantă valoarea numerică și mai mult contează formula. Dacă însă ar fi o aplicație concretă și o anumită decizie s-ar lua în funcție de valoarea obținută, ar fi important.
1 0
@AdiJapan

Am înlocuit numeric datele oferite de Gheorghița în această formulă: vit. glonț = (M+m) / m x (2 x g x h)^0,5.

După transformările unităților de măsură în S.I. mi-a rezultat:

vit. glonț = (5 + 0,02) / 0,02 x (2 x 9,81 x 0,12)^0,5 = 385,14 m/s.

Îmi pare rău, nu știu de unde apare această diferență de calcul.

Vă rog să mă lămuriți!
1 0
Scuze, e greșeala mea, din prea multă grabă. Luasem h = 12 mm în loc de 12 cm. E bine 385 m/s. Trebuia să descopăr mai repede greșeala din faptul că raportul dintre rezultate era sqrt(10).
2 0

Problema e tratată și aici: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/balpen.html#c1

Tot 385,14 m/s mi-a dat și mie. E o viteză supersonică. E realist rezultatul? Nu am habar de viteza gloanțelor la armele uzuale.

@Gheorghița. Cuvăntul în română pe care-l căutați este, probabil, onestitate.

1 0

Da, rezultatul e realist. Unele arme, de exemplu unele puști cu lunetă, lansează glonțul cu viteză supersonică.

Căutați muzzle velocity.

0 0
Mulțumesc pentru informație, AdiJapan.
1 0

Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în această întrebare : AdiJapan, Puiu, Radu , puriu (ca să mă distrez numai puţin, şi Gheorghiţa), întrebare de la care îmi luasem speranţa că voi primi un răspuns.

0 0
Cu plăcere, Gheorghița!

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Energia cinetica a glontului se transforma in energia potentiala a ansamblului si in multa caldura. Nu se poate rezolva asa. Trebuie folosita conservarea impulsului p = mv = (M+m)V. Energia cinetica a ansamblului este egala cu energia potentiala la capatul cursei pendulului pV/2= (M+m)gh etc.

Junior (817 puncte)
...