Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
829 vizualizari

Cum nu am afinităţi politice şi oricum acest forum este dedicat ştiinţei, nu vă propun o discuţie pasională cu accente politice, ci mai degrabă o discuţie care să aibă ca ţintă omul, natura umană, puterea dezinformării, rolul presei în secolul al XXI-lea.

Ca să înţelegeţi mai bine despre ce vorbesc, vă spun care sunt concluzile mele după toată această parodie pusă în scenă de jurnaliştii de la Antena3 după condamnarea şi încarcerarea lui Dan Voiculescu:
- dacă vă întrebaţi cum e posibil să subjugi un popor ca cel german, japonez, chinez etc prin propagandă, uitaţi-vă la cât de uşor jurnalişti externi Antenei 3, politicieni lăcrămoşi (o am în faţa ochilor pe Ecaterina Andronescu) şi persoane diverse au aderat la o cauză inexistentă: confiscarea libertăţii presei. O temă inexistentă stârneşte pasiuni, strânge oameni care sunt revoltaţi şi vor "sânge". Să nu uităm că atunci când citim prin cărţile de istorie ne minunăm despre incapacitatea înaintaşilor de a fi prostiţi de diverse personalităţi "carismatice", cum sunt numiţi sceleraţi ca Hitler, Mussolini etc.
- manipularea se face prin inventarea unor ameniţări care nu există (atac la liberatea presei), ignorarea completă a unui discurs coerent - bazat pe fapte, evitarea întrebărilor fireşti într-o atare situaţie, atragerea de apărători cu mintea rătăcită, ascunderea completă a subiectului (adică, un infractor, conform deciziei instanţei, a fost condamnat, iar partea din averea sa va fi confiscată,  pentru a se recupera daunele).
- ridicolul şi-a atins culmea, după mine, când implicată în "plimbare" a fost inclusiv o mamă a unui tânăr mort la Revoluţie. Nu se presupune că revoluţia a fost împotriva regimului comunist, a celor care confiscaseră România înainte de revoluţie, ca Dan Voiculescu, membru al nomenclaturii?
- oamenii sunt mai creduli decât avem tendinţa să credem. Pur şi simplu un procent nedeterminat, dar semnificativ de membri ai speciei umane nu au capacitatea minimă intelectuală pentru a discerne cea mai grosolană mistificare de realitate. Practic ori aberaţie, dacă este susţinută o vreme, va strânge adepţii ei. Aşa stând lucrurile, înţelegem de ce istoria poate primi orice curs dorit de oameni cu mijloace de propagandă la îndemână.
- jurnaliştii s-au grupat, în cea mai mare parte, în mici grupări de gherilă mediatică, primind ori identificănd constant ţinte, pe care le execută cât timp este nevoie. Nu se mai ţine defel la aparenţa idependenţei, iar informaţia a dispărut printre mesaje măsluite, sortite dezinformării şi manipulării.
- "plimbarea", deşi ilegală, a atras structurile statului, ca jandarmeria, dar şi nu parchetul, care ar avea rolul lui în instigările de revoltă ale unor aşa-zişi jurnalişti. Dar se consideră probabil că s-a atins o anumită limită: nu mai poţi continua să impui legea după ce l-ai arestat pe Dan Voiculescu.

Una peste alta, pentru mine acest episod a fost unul suprarealist. Mi s-a părut că a depăşit cu multe nivelul de aberaţii pe care suntem obişnuiţi să-l receptăm în fiecare zi dacă privind la B1, Antena3, RomâniaTV şi Realitatea.

Voi ce opinie aveţi?

PS. V-aş fi recunoscător dacă nu v-aţi etala simpatiile politice. Nu veţi convinge pe nimeni, cu certitudine, să treacă în barca cealaltă.

Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0

Pe tema asta: Cristian Tudor Popescu.

0 0
Eu unul nu m-am mai uitat la antene decand a inceput razboiul cu Base !

Nu poti sa urmaresti nicio emisiune a antenelor fara ca la 10 cuvinte sa fie si o jignire la adresa lui Base. O fi gresit omul, dar nu vreau sa aud non-stop aceleasi rahaturi de 2-3 ani incontinuu. Nu ma intereseaza politica, nu cred ca am mai votat de vreo 10 ani. Anul asta daca e sa ma duc la vot cred ca as vota cu Iohannes de la Sibiu doar pt ca este de etnie nemteasca.  Am o afinitate pt nemti si as fi de acord sa fie si 300 de nemti care sa conduca romania. In niciun caz nu pot face mai mult rau decat o fac ai nostri !
0 0

Cand citesc un articol al domnului Cristian Tutor Popescu, astept cateva zile pentru a-mi pierde anumite "nostalgii".Uneori imi pare prea "implicat"(meteahna de jurnalist, zic eusmiley) pentru ca apoi sa-mi dau seama ca:"Omul acesta are dreptate si chiar este impartial."

"Cazul"(mi se pare pompos cuvantul, in comparatie cu "cazul" Panait Istrati sau "cazul" Dreyfus)  "media intact" mi se pare foarte simplu:Cetateanul X a furat y milioane euro si trebuie sa-i dea inapoi statului roman.Exista dovezi?Se pare ca exista.Mai departe , justitia si-a facut treaba si l-a condamnat conform legii.Cu asta, gata!Parerea mea.

Ca mai sunt si altii care ar trebui condamnati pentru fapte de coruptie?No coment!Mai sunt, dar daca justitia s-ar ocupa doar cu "marii corupti" ce facem cu "gainarii"?Zic eu ca daca sustinem justitia, majoritatea coruptilor vor ajunge "unde le este locul" dar nu se poate face totul dintr-odata.

Referitor la plimbarea "antenistilor", mi se pare un "foc de paie intr-un oras de beton si sticla".Libertatea presei?"Libertatea" de a spune ca presedintele X este vinovat ca ploua sau ninge," libertatea" de a "balacari" pe cei care sunt impotriva ta," libertatea" de a arunca cu gunoi in oricine nu este de acord cu tine,"libertatea" de a posta stiri neconfirmate, doar zvonuri, "libertatea" de a manipula oamenii doar pentru ca tu esti Mircea Badea, Mihai Gadea, Dana Grecu, etc. si te crezi "Buricul Pamantului", mie mi se par, vorba altuia , care acum e dupa gratii, "arogante".Parerea mea.

Glumind un pic:Daca eu voi fi arestat maine ca am furat gaina vecinului, se cheama tot incalcarea libertatii presei?Vorba ceea, sunt jurnalist daca injur alti "jurnalisti".smiley

0 0
Nu stiu cine a scris acest comentariu, dar sunt bucuroasa ca mai exista oameni care vorbesc aceeasi limba ca si mine si gandesc exact ca mine. Ma uitam la dl. Gadea cum vorbea la Tv. si cum apela la cetatenii Antenei 3, solicitandu-le un spatiu pentru emisie, ba chiar spunea ca la nevoie, protagonistii Antenei 3 vor folosi propriile lor locuinte si tot nu vor renunta sa emita. In expunerea sa facea uz de toate starile sufletesti, chiar si de amintiri din copilarie, in incercarea de a atinge emotional pe toti telespectatorii sai. Imaginea perfecta a excrocului sentimental. Badea incerca si el cu iscusinta sa demonstreze faptul ca la mijloc este o executie politica pentru ca, vezi doamne, sediul Antenei 3 nu se afla pe teritoriul ICA, ci la distanta de un sfert de ora de mers cu masina. In fine, ce rost a mai avut acea "plimbare" dupa ce s-au primit asigurari ca nu vor fi dati afara din sediu, ci doar vor trebui sa plateasca o chirie? Mari, foarte mari manipulatori, toti angajatii Antenei 3. Pacat de ei, pentru ca sunt inteligenti si foarte buni profesionisti, dar lipsiti de onestitatea de care fac mereu parada. Probabil n-au putut rezista tentatiilor oferite de Voiculescu. Tot felul de avantaje: salarii enorme, imprumuturi de sute de mii de euro etc. Pe altii, in categoria carora as include-o pe Carmen Avram impreuna cu echipa ei de profesionisti, cred ca-i multumeste faptul ca au avut la indemana fondurile pentru a-si realiza filmele si emisiunile mult visate si in final si-au vazut incununata activitatea cu premiile obtinute, an dupa an. Din pacate, pe urma talentului si trudei lor se impauneaza si alde Gadea, Badea...

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Corect! Exact asta ma gandeam si eu cand am vazut ca cei de la Antena 3 au inceput sa urle ca libertatea presei este suprimata. Imi spuneam: "Cum sa fie libertatea presei suprimata prin confiscarea unui amarat de sediu? Sa se mute in altul, ca au destui bani!". Ulterior am inteles despre ce e vorba.

Aici nu banii sunt problema, ci timpul. Ideea e ca se pot muta in alt sediu, chiar pot construi unul nou, dar acest lucru dureaza cateva luni minim.

Stiind ca in Romania te poti astepta la orice de la institutiile statului (abuzuri, nerespectari ale legilor), celor de la Antena 3 le este frica ca vor fi dati afara pur si simplu din sediu desi au un contract de inchiriere pe o perioada determinata. 

Din acest motiv poate parea ca cei de la Antena 3 exagereaza cu libertatea presei, cu eroi de la revolutie etc. - se lupta cu un regim, cu un presedinte care e in stare de orice.

 

Antena 3 are o putere foarte mare in Romania. Aceasta poate mobiliza foarte repede oamenii sa o urmeze intr-o anumita directie (ex: ultimele alegeri, iesirile in strada), insa acest lucru este foarte periculos. 

With great power comes great responsabilty. Avand o asa mare putere si credibilitate, Antena 3 trebuie sa se gandeasca foarte bine la ce partide si politicieni va promova pe viitor, fara sa mai tina cont de Voiculescu si de altii. De Antena 3 depinde viitorul tarii.

Eu m-am saturat de acesti politicieni care sunt toti la fel de hoti, de corupti si de mincinosi. Singura scapare pe care o vad, in afara de a astepta 30 de ani pentru a muri de batranete toti comunistii ramasi) este ca Antena 3 sa investeasca intr-o campanie electorala prin care Principele Radu sa ajunga presedinte si sa scoata Romania din mocirla.

 

Novice (105 puncte)
1 0
Nici măcar prinţul Charles nu va scoate România din mocirlă. Funcţia de preşedinte nu prea asigură puterea schimbării unei ţări.
0 plusuri 0 minusuri
Eu nu cred ca oamenii care au iesit pe strada au facut-o manati de vreun simtamant nobil vizavi de principii care au legatura cu libertatea presei. Din categoria asta sunt cei putini (actori apropiati Antenelor, analisti part-time la Antena3 etc.) care au fost luati de val in prima seara, cazand in capcana discursului manipulator al Antena3 si poate si a lenei propriului creier. Cat era de greu sa citesti sentinta si sa vezi ca se confisca un sediu si atat? Si mai cred ca respectivilor (cei care s-au napustit in prima seara in sediul Antena 3), ori macar unora dintre ei, care in mod cert sunt capabili de acte de gandire, deja le e jena de capcana in care au picat, fie si numai pentru o seara...

Cei care au iesit in strada, in schimb, sunt oameni carora li s-a inoculat de ani buni o anumita imagine a raului romanesc, cu care ei sunt si de acord (din motive probabil si personale, de genul trai prost, taieri de venituri etc.). Ei au iesit, in opinia mea, "la plimbare", pentru ca sunt impotriva cuiva, nu pentru ca le pasa de vreun drept democratic al televiziunilor... Nu cred ca le pasa acelor batranei care "s-au plimbat" cu M.B. si M.G. de libertatea presei.

De fapt cred ca prea putini romani au o definitie proprie clara pentru asa ceva. In definit, ce inseamna libertatea presei? Libertatea de a spune si scrie orice, de a manipula si de a terfeli pe oricine fara a suporta vreo consecinta? Ca daca e asa, chiar nu vad de ce am fi de acord cu asta...Daca in zona audiovizualului exista CNA, pentru presa scrisa care sunt parghiile de reglementare?

In fine, pe mine sentinta din dosarul ICA m-a surprins pentru ca nu stiam cum functioneaza legile romanesti in ceea ce priveste recuperarea prejudiciilor. Am inteles acum ca, asa cum pare si logic, de altfel, nu poti "rezolva" probleme facand donatii familiei. Oare daca Dan Voiculescu ar fi donat sediul Antenelor unei persoane juridice legea actiona la fel? Are vreo legatura faptul ca imobilele apartineau fiicelor ori ele puteau fi recuperate de la oricine, daca respectivul (persoana fizica ori juridica) ajungea in proprietatea lor in urma unui act de donatie? Cum sunt legile la noi din acest punct de vedere?
Senior (8.1k puncte)
0 0
Niste intrebari din acelasi registru cu cele din ultimul paragraf scris de mine isi pune si Tolontan:

http://www.tolo.ro/2014/08/13/intrebari-nu-adeziuni/
1 plus 0 minusuri

Salut !

 

Haideti sa recapitulam:

 

1. Traim intr-o versiune de regim democratic participativ - excelent ! Acesta are specific (printre altele) ca cetatenii au drepturi egale (sic !), inclusiv VOTURI EGALE, cu totii (putem) sa venim la urne sa ne alegem reprezentantii. E minunat, DAR ESTE FOARTE TEORETIC !

 

Ce vedem in practica: din diverse motive, o mare parte din cetateni nu voteaza, iar multi din cei care voteaza nu sunt in cunostinta de cauza, nici macar privind propriile interese ! Pentru ca Omul nu este deloc o fiinta perfecta, are 1000 de slabiciuni care pot fi transformate in butoane de telecomanda. Si aceste slabiciuni pot fi speculate din plin - sa va aduc aminte numai ca Hitler a ajuns la putere pe cai democratice...

 

2. Traim intr-o epoca mass-media - e super ! Informatia penetreaza din ce in ce mai departe si mai facil - e minunat, votantii o sa fie mai in cunostinta de cauza. Dar in acelasi timp, s-a deschis Cutia Pandorei: acum pot fi manipulati in masa ! Acum poti lansa (contra)revolutii din fata camerelor de luat vederi sau chiar de pe tableta !!

 

3. In fata acestor derapaje, ar trebui sa existe niste frane institutionale - cainii de paza ai democratiei. Si exista, de pilda un CNA care ar fi trebuit sa sanctioneze promt abuzurile posturilor TV. Dar, mare eroare, acel CNA este numit politic - iata cum cercul vicios se inchide ! Mai exista si autoritati profesionale jurnalistice, dar rolul lor a fost minimizat spre zero in fata cultului banului sprijinit de indiferenta de pana acum a Justitiei si prostul gust promovat fara oprelisti la TV.

 

Concluzie: sistemul democratic actual nu este ideal (vezi si transformarile lui istorice) si trebuie adaptat realitatilor prezentului. Cine sa faca asta, cine sta de paza ? Noi/voi, caci politicianul ales are interes in status-quo, deci sistemul nu se va reforma din interior.

 

PS: Fara sa pledez pentru meritocratie, iata punctul slab al democratiei in vizunea lui Platon:

 O alternativă perenă la democraţie este guvernarea prin protectori. Aici, ideea că oamenii obişnuiţi îşi pot înţelege şi apăra propriile interese – cu atât mai puţin interesele întregii societăţi – este absurdă. /.../ Conducerea trebuie încredinţată unei minorităţi special pregătite să guverneze în virtutea cunoştinţelor şi virtuţii lor superioare.”

(Platon -Republica)
 

 

Senior (8.7k puncte)
...