Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
337 vizualizari
Tot mai mult, in lumea moderna,  ca e vorba de analize sociale, politice, medicina, marketing, sport , moda sau iaurt, fundamentul unor  concluzii, opinii sau sugestii care ni se comunica e unul statistic. "Statistic s-a demonstrat ca riscul de imbolnavire de boala X e dublu la persoanele care nu mananca Y. Deci Y previne X.  Q.E.D. Cat pot fi de reale sau credibile concluziile de acest fel?
Senior (6.6k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Statistica arată corelații între lucruri. Astfel de corelații sînt utile în înțelegerea fenomenelor, dar nu sînt totul. Corelația nu înseamnă și cauzalitate. Apoi uneori corelațiile sînt pur întîmplătoare, mai ales cînd se lucrează pe eșantioane mici.

O altă problemă a statisticilor este abuzul lor, de exemplu generalizarea abuzivă, interpretarea greșită etc.

În cazul particular al bolilor și alimentelor există de exemplu riscul ca o corelație statistică să fie interpretată ca o cauzalitate, deși nu este. Faptul că unii oameni nu mănîncă Y poate fi el însuși un efect al altui fenomen, care poate să fie același fenomen care provoacă boala X sau altul, corelat sau necorelat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation
Expert (12.9k puncte)
0 plusuri 0 minusuri

Salut prieteni !

Problema ridicata este foarte importanta - iar in treacat fie vorba, este inca un exemplu cum perverteste mass-media notiuni stiintifice - utilizandu-le superficial sau de-a dreptul gresit. Dar noi suntem aici pentru a vedea dincolo de aparente !smiley

- Statistica matematica este o RAMURA foarte importanta A MATEMATICII. Metodele utilizate de statistica matematica isi au radacina in combinatorica si teoria probabilitatilor - care la randul ei transpune in ecuatii evenimente (aparent) aleatoare.

- Conceptele Statisticii matematice sunt extrem de utile in practica in nenumarate aplicatii. De pilda, multe legi ale fizicii au fost deduse prin modelarea statistica a rezultatelor empirice obtinute in practica ! (aici este un subiect "gras", multe din legile fizicii aproximeaza doar Realitatea mai mult sau mai putin precis !).

- Printre conceptele importante ale statisticii se numara incertitudinea, variabilitatea, stabilitatea, corelatia, etc. Un exemplu celebru: datele experimentale obtinute de CERN privind bosonul Higgs trebuie "tratate statistic" (dupa filtrarea perturbatiilor) pentru a vedea daca sunt stabile referitor la ipoteza avansata - respectiv bosonul cu nivelul energetic asteptat.

- O alta aplicatie cunoscuta a statisticii matematice este SONDAJUL STATISTIC. Nu pot sa intru in detalii, dar ideea este ca aplicand mai multe instrumente statistice, se obtin rezultate cu un anumit grad de precizie (de incertitudine, mai exact). Problema este ca daca autoritatea care face astfel de afirmatii nu a tratat problema cu rigoare (din 11 mii de motive), rezultatele n-o sa fie credibile. S-au vazut de multe ori 2 sondaje cu concluzii diametral opuse !

- Cred ca Puiu facea aluzie in intrebarea lui (iar Adi a sesizat aspectul si a raspuns la obiect) la interpretarea abuziva  (a mass-media in special) a rezultatelor unui sondaj, sugerand o cauzalitate nedemonstrata in fapt. Intr-adevar, nimic nu asigura ca printre variabilele de intrare utilizate pentru obtinerea rezultatului figureaza si CAUZA REALA - dar seriile de date pot fi corelate si sa indice o atare concluzie cu un anumit grad de precizie !

 

Senior (8.7k puncte)
0 0
@Puiu si ceilalti colegi: In fapt noi nu adresam raspunsurile (ca si intrebarile) persoanei care a ridicat problema, ele sunt destinate cititorilor mai putin avizati - iar Scientia are un rating foarte bun pe net.

Ca si alte demersuri Scientia, speram sa punem umarul la educarea populatiei, si a propose de sondaje - ati vazut cum sta treaba:

"Peste 90 la sută dintre români cred că există Dumnezeu, dar, în acelaşi timp, 60% cred şi în deochi, 47% în prezicători, tămăduitori sau clarvăzători, 25% în astrologie sau horoscop şi 23% în extratereştri, potrivit unui studiu al Fundaţiei Soros România"
...