Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.5k vizualizari
In principiu, putem asemana un computer conectat la reteaua electrica unui circuit cu un bec cu incandescenta.

Avem pe circuit un intrerupator, pe care il comutam de pe o pozitie de alta pentru a deschide ori inchide circuitul, deci pentru a aprinde ori stinge lumina.

La fel, la PC avem butonul de pornire. Pentru oprire insa, avem o comanda software, celebrul "Shut down". Cum anume se ajunge ca de la acel click de mouse pe "Shut down" sa se intrerupa alimentarea cu energie a calculatorului?
Senior (8.1k puncte) in categoria Tehnologia Informatiei

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
Diferenta intre intrerupatorul becului cu incandescenta si butonul de pornire al calculatorului este cam asa:Intrerupatorul becului este un intrerupator cu retinere adica are o pozitie "inchis" si o pozitie "deschis".Cand este in pozitia inchis, circuitul electric se inchide si la bornele becului se "aplica" tensiunea electrica cand il mutam pe pozitia deschis , se intrerupe circuitul electric si la bornele becului nu mai avem tensiune.

In cazul butonului de pornit al calculatorului avem de-a face cu un comutator electronic.Butonul de pornire este ceea ce se numeste "buton cu revenire".Butonul are rolul doar de a comanda un circuit electronic(tranzistor, titristor, circuit integrat de comutatie, etc.) ce va intra in conductie datorita impulsului electric primit iar dupa eliberarea butonului circuitul electronic ramane in conductie asigurand mai departe alimentarea calculatorului.La inchidere, folosind comanda "Shut down", procesorul sesizeaza comanda si da un impuls catre circuitul electronic de pornit/oprit realizand astfel blocarea acestuia echivalenta cu inchiderea unui intrerupator clasic pentru becuri.

Cam acesta ar fi principiul de functionare.Pentru mai multe detalii este necesara studierea amanuntita a comutatoarelor electronice.

Exista calculatoare care au pe sursa de alimentare un intrerupator asemanator celui folosit pentru becuri care intrerupe tensiunea de la retea, daca acest intrerupator este in "0" sau "oprit"(OFF) calculatorul nu poate fi pornit punandu-l pe pozitia "1" sau "pornit"(ON) se alimenteaza sursa putandu-se folosi calculatorul prin pornirea din buton.Cand calculatorul nu este folosit o perioada de timp mai lunga este chiar indicat oprirea din acest intrerupator sau chiar scoaterea calculatorului din priza.
Junior (820 puncte)
0 0
Multumesc pentru raspuns. Mi-ati putea indica un material mai usor de inteles privind comutatoarele electronice? Ori sa imi explicati pe scurt (daca e posibil asa ceva) functionarea lor?
2 0
O carte in care sunt explicate pe larg comutatoarele electronice este "Montaje electronice cu circuite integrate analogice", Emil Simion, Costin Miron, Lelia Festila, Editura Dacia 1986.Se gaseste si in format electronic pe Scribd.

Pe scurt, cel mai simplu, teoretic, este folosirea unui tiristor GTO.Un tiristor GTO este un dispozitiv electronic cu trei pini (terminale, "picioruse", electrozi, etc.).Acesti trei pini sunt:anod(A),catod(K), poarta(G)(datorita notarii cu litera G, de la englezescul "gate", electronistii mai in varsta ii spun "grila", reminisceta de la grila tuburilor electronice).Daca aplicam un potential pozitiv pe anod si un potential mai mic pe catod, fara nici un fel de tensiune pe poarta, tiristorul GTO se comporta ca un intrerupator deschis.Daca  "injectam" un curent peste o anumita intensitate in poarta (aceasta inseamna aplicare unei tensiuni pozitive intre anod si poarta) tiristorul intra in conductie comportandu-se ca un intrerupator aflat in pozitia inchis(la apasarea butonului de pornit al calculatorului se produce exact aceasta "injectare de curent", se alimenteaza un generator de curent constant, curent care ajunge in poarta si aduce tiristorul in stare de conductie).La oprire , in poarta tiristorului GTO se "extrage" un curent adica se aplica o tensiune anod-poarta de sens contrar celei aplicate la "amorsarea"(trecerea in stare de conductie) tiristorului aducand tiristorul in stare blocata(echivalentul intreruperii circuitului electric), acest lucru este posibil datorita comenzii "shut down".Se pot folosi si tiristoare "normale" dar necesita un montaj electronic de comanda mult mai laborios.

De obicei se folosesc tranzistoare sau comutatoare analogice si digitale integrate.In cartea recomandata sunt explicate atat montajele cu tranzistoare, se poate face si cu doua diode(schema electronica cu doua diode este chiar la inceputul capitolului despre comutatoare electronice), cat si unele din cele mai simple comutatoare analogice integrate, SAS 560 si SAS 570.

Fiecare firma producatoare de circuite integrate are propriile serii de comutatoare analogice si digitale, ceea ce am prezentat mai sus este doar principiul de functionare.

Pentru o buna intelegere trebuie, totusi, cunoscut principiul de functionare al componentelor electronice active discrete(diode, tranzistoare, tiristoare, triacuri, etc.)
...