Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.0k vizualizari
O specie cand devine inteligenta incepe sa lucreze cu concepte abstracte  si simboluri  isi pune intrebari pe teme unde nu are cum sa capete un raspuns imediat.

Considerati ca religia este un fenomen inevitabil in evolutia unei civilizatii ?

Ceilalti hominizi au avut asfel de spiritualitate, sau este doar o caracteristica a lui homo sapiens ?
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Religie

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri

Salut Marco !

 

Eu am o teorie (ORIGINALA ! smiley) privind aparitia si subzistenta religiei la fiintele cu constiinta de sine (originala in sensul ca n-am citit-o de pe undeva, am dedus-o de unul singur - dar s-o mai fi gandit vreun aiurit la ea). Iata care este ideea:

 

1. Caracteristicile definitorii ale VIULUI, in ordinea achizitiei pe scara temporala : Autodezvoltare, Autoprezervare, Autoreproducere. Ca alte cuvinte, intai a aparut un complex de "chimicale" care a inceput sa creasca facand schimburi cu mediul si, imediat, "a invatat" (prin selectie naturala) cel mai important lucru: SA SUBZISTE ca individ ! Aceasta lege ne anima si astazi, prima reactie instinctiva este sa ne aparam viata noua insine, abia apoi ne gandim si la ceilalti !

 

2. Aceasta lege a subzistentei s-a manifestat miliarde de ani pe cai biologice "automate", fara sa treaca printr-o constiinta de sine (produs al unui sistem nervos complex). Toate fiintele au dezvoltat sisteme naturale de aparare impotriva factorilor de mediu vitregi - DAR NU POT CONSTIENTIZA  locul lor fragil si temporar in ecosistem - si atunci nici nu le preocupa problema.

 

3. Dar iata ca mutatii naturale au dezvoltat creierul uman pana cand acesta a devenit constient de pozitia sa in mediul natural (a constientizat amenintarile naturale) precum si existenta sa limitata (sfarsitul inevitabil al vietii). DAR ASTA INTRA IN CONFLICT CU LEGEA AUTOPREZERVARII, si de aici stresul fiintelor constiente generat din urmatoarele directii:

 

- din directia amenintarilor naturale a aparut tendinta de a personifica unii factori naturali si a incerca sa-i influenteze asa cum isi influentau si semenii (supunere, rugaminti, cadouri/jertfe, etc) - de aici samburii primelor religii;

 

- din directia constientizarii disparitiei inevitabile s-a nascut credinta in transcendenta - regasita in toate religiile. Pe langa mijloacele "administrative" prin care cultele isi indoctrineaza membrii, consider ca ACEASTA ESTE CAUZA PRINCIPALA pentru care religia are priza la mase mari de oameni si va avea mult timp de acum inainte - chiar si atunci cand stiinta va lamuri mare parte din misterele naturale.

 

- as mai adauga un al treilea efect - Omul este animat de un proces de invatare permanent si a deprins ideea (stresanta si ea !) ca acest proces nu are limite - respectiv va gasi "in spate" un alt adevar, apoi un altul mai cuprinzator, samd. De aici un scepticism si o minimalizare a demonstratiilor stiintifice, ideea ca "the truth is (allways) out there" specifica agnosticilor si credintelor New Age - tot formule religioase.

 

- (later edit) Puiu sugereaza in comentariul la topicul cu "hazardul" lui Warrior un al patrulea stres care conduce la religie - frustrarea privind impredictibilitatea anumitor fenomene naturale si a vietii(sortii) in general. De aici nevoia sa crezi ca CINEVA tine totusi lucrurile sub control in locul tau si te va pazi de rele !!

 

Desigur ca religia mai are multe alte cauze - rolul politico-social, moral, etc - dar consider ca astea sunt schimbatoare si pot suferi modificari - dar stresurile principale NU !

 

Nu stiu daca s-au gasit urme ale unor manifestari religioase la alti hominizi (cred ca numai Cro-Magnon s-ar putea incadra, restul au fost prea primitivi), dar nu cred ca lucrurile ar fi decurs altfel in cazul in care ar fi supravietuit.

 

Privind extraterestrii, nu m-as hazarda sa ma pronunt caci nu avem date, poate ca exista factori favorizanti in insusi "cablajul" cerebral omenesc iar la domniile lor ET nu, poate ca au o organizare gen "stup" in care indivizii sunt datori cu viata fiintei colective si nu-si pun problema transcendentei, etc.

 

Senior (8.7k puncte)
1 0

Un sistem gen "stup" ar fi plauzibil, dar îmi vine greu să cred că nişte fiinţe cu un nivel ridicat de raţiune şi conştiinţă de sine ar trăi sub o astfel de organizare. În momentul în care se dobândeşte conştiinţa de sine se conştientizează şi caracterul efemer al vieţii, (deci apare stresul cum ai zis tu) sau durerea existenţială cum aş spune eu, moment în care imaginaţia şi creativitatea începe să-şi facă treaba colorând realitatea cu basme şi teorii mai uşor suportabile.

Un alt aspect ar fi că diferenţele dintre indivizi ar trebui să fie cel puţin imperceptibil de mici pentru a coexista într-un sistem gen "stup" şi e foarte puţin probabil să obţii copii la indigo ale unor fiinţe complexe în mod natural. Din punctul meu de vedere cu cât nivelul de raţiune şi conştiinţă de sine e mai ridicat, cu atât mai mult apare individualismul, iar fiinţa respectivă are tendinţa să se rupă de societate fiind evident mai puţin obedientă.

Tot din umilul meu punct de vedere, în momentul în care ajungi să ai o conştiinţă de sine, în mod automat îţi conştientizezi locul în natură, evident conştientizezi şi caracterul efemer al vieţii, îţi pui problema transcedentalităţii, după care încep procesele cognitive să producă teorii iraţionale dar mulţumitoare ce au minunatul rol să reducă din stresul resimţit. E greu să percepi şi să accepţi realitatea aşa cum este ea, motiv pentru care apar mecanismele de aparare, pentru că în fond religia e un mecanism de apărare.

1 plus 0 minusuri

Răspunsul meu simplu este după cum urmează.

Da, din punctul meu de vedere religia este un fenomen inevitabil în evoluţia unei civilizaţii. Religia indiferent ce formă ar avea, fie ea primitivă, de secol I, II, III... XIII... XXI, este răspunsul iraţional şi în total dezacord cu realitatea, pe care omul şi-l oferă din neştiinţă, din ignoranţă, sau din comoditate. O astfel de convingere este cea mai mare şi mai longevivă convingere iraţională cu care omenirea s-a confruntat şi încă se mai confruntă. Totul a început din cauza unei gândiri primitive, bazată mai mult pe instincte şi continuă din cauza unor raţiuni insuficient dezvoltate ce sunt susţinute de ignoranţă şi comoditate. O gândire primitivă, instinctivă, tangenţial raţională şi predominant iraţională, are toate şansele să dezvolte convingeri religioase, spirituale, etc.

 

Nu ştiu când anume în perioada primitivă au luat naştere primele convingeri iraţionale de ordin religios, spiritual, etc., nu ştiu nici ce nivel de conştiinţă de sine aveau ceilalţi hominizi, pot doar să presupun că în principiu, astfel de convingeri au apărut la scurt timp după ce s-a conturat un prim nivel de conştiinţă de sine. Nu ştiu nici dacă existe alte posibile civilizaţii extraterestre, tind să cred că probabilitatea este foarte mică având în vedere multitudinea de variabile şi condiţii ce trebuiesc întrunite, dar am convingerea că totuşi dacă ar exista forme de viaţă evoluate similare oamenilor, foarte probabil ar evolua şi ei gradual şi ar trece prin diferitele etape prin care şi noi am trecut.

 

M-am gândit de multe ori dacă totuşi cursul istoriei ar fi putut fi unul mai puţin sângeros, cu un ritm de evoluţie mai rapid şi mereu mi-am răspuns că dacă ar fi putut să existe ar fi existat...

Junior (925 puncte)
...