Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 2 minusuri
7.8k vizualizari
Litera  X se pronunta  ics  nu ecs sau cz; atunci de ce se foloseste X, pentru ca nu se pronunta: Alicsandru  sau eicsistenta   (  Al(ics)andru, e(ics)istenta). Cum ar trebuii sa fie?
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Limba Romana
0 0
E bine ca ai probleme din astea, de finete. Dar ar trebui sa-ti corectezi si carentele evidente, ca de exemplul modul in care scrii "ar trebuii".

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Ortografia limbii române este în măsură covîrșitoare fonemică, adică este concepută pe principiul „un fonem, o literă”. (Fonemul este un concept înrudit cu sunetul; în multe lucrări de popularizare lingviștii chiar spun sunet în loc de fonem, pentru simplificare.) Totuși, prin felul cum a evoluat ortografia la noi, principiul majoritar fonemic este însoțit și de cîteva resturi de ortografie etimologică. Litera X este una din acele excepții etimologice. Alte resturi sînt literele Â, K, Q, W, Y și scrierea el este în loc de iel ieste. Pe lîngă principiul fonemic și cel etimologic mai acționează și un principiu morfologic (de aceea scriem și fac și face cu litera C, deși sunetul reprezentat în fiecare caz e altul) și un fel de principiu al comodității (de aceea nu notăm poziția accentului în cuvinte).

Ortografia e convențională (dar nu și arbitrară), iar convenția actuală e să scriem Alexandru și existență, iar pe de altă parte Alecsandri, pentru că așa a dorit purtătorul. Conform principiului fonemic o astfel de scriere cu X este ilogică, dar asta e scrierea care s-a încetățenit. Alexandru Graur propunea în 1974 să renunțăm la litera X și să scriem în loc fie cs, fie gz, după cum pronunțăm. Propunerea n-a fost luată în serios, tradiția a fost mai puternică decît logica. Așa e viața.

Apropo, nu se pronunță eczistență, ci egzistență. Apoi, cum spune și Adet, citirea ics este numele literei X, adică felul cum se citește ca literă izolată, nu felul cum se citește ea în cuvinte. Toate literele au un nume, dar, în afară de vocale, la toate literele numele diferă de citirea normală. Altfel, ca să iau și eu exemplul lui Adet, cuvîntul kilowatt ar trebui citit așa:

ka-i-le-o-dubluve-a-te-te

Expert (12.9k puncte)
0 0
Da, este ilogica, dar si cam imbirligata!
1 plus 0 minusuri

litera  X se pronunta ics doar cand rostesti alfabetul., cum ar fi a, be, ce, de, e, ef, ...

cum e si la englezi, rostirea alfabetului este una foarte dificila, la ei fiind chiar si un concurs de pronuntare pe litere, pt cei mici, datorita dificultatii pronuntarii literelor.

Litera X se pronunta diferit in functie de cuvantul repectiv.

cum e si litera W ( care la citirea alfabetului se pronunta dublu v) es intotdeauna intr-un cuvant romanesc se pronunta V. 

kilowatt -> se citeste kilovat (si nu kilodubluvat)

wolfram (cum ar fi sa-l citesti dubluVolfram ???)

Senior (6.9k puncte)
0 0
Daaa, de ce trebuie imbirligat in felul acesta, bietul alfabet.
0 0
nu cred ca e complicat deloc ! gandeste-te numai putin la scrierile oferite de arabi(vreo 10 tari) , chinezi(si restul asiaticilor), indieni ,, toti astia insumeazacu mult peste jumatate de planeta.
S-ar simti jicniti daca i-ai spune ca limba romana e grea ! Ei ce sa mai zica :)) cu miile lor de heroglife
...